Звільнення Стельмаха визначили неконституційним

Вівторок, 3 березня 2009, 10:42
Конституційний Суд визначив неконституційним звільнення Верховною Радою голови Національного банку без відповідного подання президента.

Таке рішення суду оголосив голова КС Андрій Стрижак, повідомляє агентство "Українські новини". 

"Положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції в аспекті конституційного подання необхідно розуміти так, що Верховна Рада повноважна звільняти з посади голову Національного банку тільки за умови внесення на її розгляд відповідного подання президентом України", - сказав Стрижак.

Він зазначив, що рішення обов'язкове для виконання на території України й не може бути оскарженим.

Раніше Ющенко звернувся до КС із конституційним поданням, у якому попросив КС офіційно розтлумачити положення пункту 18 частини 1 статті 85 Конституції щодо порядку звільнення з посади голови Нацбанку Верховною Радою.

Реклама:

Ющенко просив роз'яснити, чи є підставою для звільнення з посади голови Нацбанку рішення парламенту, прийняте за відсутності відповідного подання Президента.

Також Президент попросив суд роз'яснити, чи допускається припинення повноважень голови НБУ яким-небудь іншим чином, крім як за поданням Президента.

26 січня Рада визнала такою, що втратила чинність, постанову парламенту № 2244-IV від 16 грудня 2004 року "Про призначення Стельмаха В.С. на посаду голови Національного банку".

Як повідомлялося, вже було відомо, що Конституційний суд на своєму засіданні проголосував рішення, яким визнав, що звільнення та призначення голови НБУ здійснюється виключно за поданням президента України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!