Лист МВФ відправлено. Із гнітючими обіцянками?

Вівторок, 3 березня 2009, 10:30
Міжнародному валютному фонду пішов лист від української влади за підписами президента Віктора Ющенка, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і голови Національного банку Володимира Стельмаха.

Про це стало відомо в понеділок увечері, пише газета "Сегодня" у вівторок.

Партія Регіонів, представник якої Микола Азаров брав участь в обговоренні листа в п'ятницю, заявила про відмову від підписання.

А спікер Верховної Ради Володимир Литвин, як повідомили депутати, на запитання чи буде він підписувати лист відповів: "Я нічого без парламенту під скатертиною підписувати не буду". Тобто, за текст листа потрібно було б голосувати депутатам.

Але лист "зовсім не вкладається в рамки передвиборчої кампанії", пише газета, до редакції якої надійшов чорновий його варіант, у якому перераховано те, що українська влада обіцяє зробити в обмін на надання чергового траншу МВФ.

Реклама:

"Причому, судячи зі структури документа, текст писався фондом, а наша влада внесла в нього правки й підписала", - говориться в статті.

Ось деякі з обіцянок української влади МВФ:

По-перше, пенсійна реформа, яку мають впровадити до кінця 2009 року: відповідно до неї, щороку в Україні буде підніматися пенсійний вік на 6 місяців. Тобто в 2010-му на пенсію будуть виходити в 60,5 років чоловіки й у 55,5 років жінки, у 2011-му - у 61 і 56 відповідно. Коли зростання віку зупиниться, не повідомляється.

По-друге, будуть ліквідовані всі пільги з комунальних послуг. Причому в документі не робиться жодних винятків, а це означає, що пільги, можливо, приберуть навіть ветеранам війни та інвалідам.

По-третє, обіцяють значно підвищити ціни на газ для населення. Тобто фактично ціну хочуть довести до рівня ринкової, щоб держава не дотувала з бюджету різницю.

По-четверте, обіцяється встановлення ринкового курсу гривні до долара, причому після його стабілізації (рівень не зазначений) Нацбанк повинен сильно обмежити інтервенції на міжбанку заради збереження своїх золотовалютних резервів.

Також у документі чітко прописано, що дефіцит бюджету не може бути покритий за рахунок емісії грошової маси - тільки за рахунок зовнішніх запозичень і збільшення податкового навантаження.

Видання також публікує копії сторінок проекту листа до МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!