Комунальні послуги оплачуються лише на три чверті

Вівторок, 3 березня 2009, 09:11
Понад чверть населення країни в цьому місяці не заплатили за надані у січні житлово-комунальні послуги.

Про це пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на Держкомстат.

Це призводить до того, що підприємства теплокоммунальной енергетики, не здатні розрахуватися з постачальниками енергоресурсів, почали звертатися за допомогою при стягненні заборгованості в суд і вилучати майно громадян в рахунок оплати боргів.

У понеділок Держкомстат повідомив, що в січні 2009 року підприємства сфери житлово-комунальних послуг нарахували населенню рекордну суму платежів - 3,592 млрд. грн., що на 28% більше, ніж у грудні минулого року.

Але споживачі змогли заплатити за газ, електроенергію, опалення, холодне і гаряче водопостачання, водовідведення, утримання та експлуатацію прибудинкових територій, вивезення сміття та утримання ліфтів всього 2,662 млрд грн, або 74,1% нарахованих сум.

Незважаючи на те, що в порівнянні з січнем 2008 року було заплачено на 24,5% більше, рівень неплатежів досяг на початку року рекордного показника - 930 млн. грн. Для порівняння: у січні 2008 року він склав 575 млн. грн., а в грудні - 733,5 млн. грн. Загальний сумарний борг зріс на 10,4% - до 9,608 млрд. грн.

Найвищий рівень оплати за комунальні послуги в січні був зафіксовано в Хмельницькій і Чернігівській областях, Севастополі та Києві (81,2-95,8%), найнижчий - у Дніпропетровській та Херсонській областях (62,8-66,9%).

При цьому три чверті послуг ЖКГ зайняли газопостачання (41,3%) і теплопостачання (34,7%), за які населення розраховувалося не в повному обсязі. За газ у січні населення розплатилася на 76,6%, а за послуги централізованого опалення та гарячого теплопостачання - на 66,3%.

Найнижчі показники рівня виплат за послуги поставки газу в Севастополі та Дніпропетровській області (67,6-69,5%), за постачання теплової енергії - в Запорізькій та Житомирській областях (41,2-43,2%).

У облгазам відзначають, що основна заборгованість сформувалася за рахунок підприємств комунальної енергетики.

"Мешканці багатоквартирних будинків споживають не так багато газу, і ми ведемо серед них роз'яснювальну роботу, а в приватних будинках бояться ризикувати через реальну загрозу відключення, - повідомив заступник генерального директора "Київгазу" Павло Євтушенко.- Серйозний боржник - теплокомуненерго. Населення платить за опалення протягом року, а ТКЕ за газ - сезонно. Такі розриви призводять до зростання боргів ".

Погасити заборгованість теплокомуненерго обіцяють, якщо населення розрахується з ними за надані послуги.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!