"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Енергетика робить заощадження

Вівторок, 3 березня 2009, 08:38
Зростання цін на енергоносії різко підвищило інтерес до проектів у сфері енергозбереження та розвитку альтернативної енергетики.

Інвестиції в ці сегменти минулого року виросли більш ніж удвічі, сягнувши 300 млн. дол., пише видання "Комерсант-Україна".

Не в останню чергу це відбулося завдяки увазі до питання зниження споживання енергоресурсів з боку уряду.

Вартість енергоносіїв для України зростає ось уже третій рік поспіль. За останній рік газ подорожчав з 179,5 дол. до 228 дол. за тисячу кубометрів. Починаючи з наступного року ціна на газ для України стане прив'язуватися до ціни в Румунії за винятком транспортної складової.

Аналітик ІК "Брокеркредітсервіс" Максим Шеін прогнозує, що, швидше за все, вартість газу на кордоні з Україною виросте до 380 дол. за тисячу кубометрів.

За даними Мінвуглепрому, за останні три роки в півтора рази (в доларовому еквіваленті) зросли ціни на енергетичне вугілля.

"У найближчі два роки вугілля подорожчає ще на 25-27%", - прогнозує директор компанії Coalimpex Василь Кононов. Вартість нафти в світі в довгостроковій перспективі також буде зростати, вважає аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. А значить, буде дорожчати ще одне джерело палива для теплоелектростанцій - мазут.

Постійне зростання цін на енергоносії призвело до розвитку проектів у сфері енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів.

За даними Національного агентства з ефективного використання енергоресурсів (НАЕР) 2007 року обсяг інвестицій в проекти у сфері енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів збільшився в 1,7 рази - до 140 млн. дол., в цьому році - в 2,1 рази, до 300 млн. дол. (до 2006 року в такого роду проекти інвестували не більше 15 млн. на рік).

В основному це стосувалося інвестицій в розвиток альтернативних видів палива, житлово-комунальну сферу (теплокомуненерго, міні-котельні) та скорочення використання природного газу.

Згідно з планами на 2009 рік, має бути вкладено близько 500 млн. дол., але криза ці плани відкоригує, і, можливий, обсяг інвестицій на рівні 350-400 млн.дол.

Причому, за даними НАЕР, це будуть в основному приватні інвестиції - державні компанії не вкладають значні кошти в проекти з енергозбереження.

"Всі основні проекти в сфері енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів стосуються скорочення використання природного газу, що найбільш динамічно зростаючого в ціні виду палива. Усі їх можна розділити на два сегменти - виробництво альтернативних видів електроенергії, для того щоб замінити природний газ, і скорочення його споживання за рахунок енергозбереження ", - говорить президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: