"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія не відмовляється від обхідних "потоків"

Неділя, 29 березня 2009, 23:03

Віце-прем'єр Росії Ігор Сєчін заявив, що декларація ЄС-Україна про модернізацію української ГТС суперечить принципам "самого Євросоюзу про диверсифікацію шляхів доставки енергоресурсів".

Про це він сказав в інтерв'ю програмі "Сьогодні. Підсумкова програма", яка вийшла в ефір у неділю на телеканалі НТВ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що документ підписував не Євросоюз, а Єврокомісія.

"Треба ще подивитися, хто з Євросоюзу підтримує зроблені заяви. Тим більше, що, за нашими даними, і в роботі з нашими партнерами, у тому числі, і в Єврокомісії документ готувався дуже кулуарно. Не піддався якийсь дискусії, обговоренню. І тут теж є питання", - сказав він.

Реклама:

"У цьому зв'язку напрошується ще одне питання: що, Єврокомісія вирішила зрадити своїм власним принципам із приводу диверсифікованості маршрутів поставок енергоресурсів чи ні?", - запитав російський віце-прем'єр.

"Тоді треба сказати, що не тільки "Північний потік" і "Південний потік", а "Наббуко". Ми вважаємо, що чим більше буде маршрутів доставки, тим краще", - додав він.

Сєчін вважає, що "вперше з такого рівня високого ставиться питання про політизацію проблеми управління газотранспортною системою. Для чого це потрібно сторонам, це треба дуже уважно аналізувати далі цей документ, дивитися за тим, що буде відбуватися в плані його реалізації".

Відповідаючи на питання, чи проглядаються в цій декларації запозичення з енергетичної хартії, віце-прем'єр Росії, зокрема, сказав, що вважає "абсолютно необґрунтованими" побоювання, "що зав'язка на "Газпром" буде означати можливість диктувати цінові умови для "Газпрому".

"Якщо ми візьмемо історію поставок (газу) у Європу за останні 20 років, ця ціна строго прив'язувалася до кон'юнктури нафтового ринку. І це не була ніколи довільна ціна. Вона була зв'язана формулою", - нагадав він.

"У цьому зв'язку ніяких побоювань або підстав для звинувачення "Газпрому" у ціновому монополізмі бути не може. А, крім того, у "Газпрому" є завжди інша сторона, яка підписує довгостроковий контракт. Це найбільші європейські компанії, які прекрасно знають, як вести справи", - сказав Сєчін.

"І всіх така ситуація, пов'язана з довгостроковою роботою, зі співробітництвом, спрямованим на реалізацію взаємного інтересу, абсолютно влаштовує", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: