Екс-прем'єр Росії пояснив хворобливу реакцію Кремля

Субота, 28 березня 2009, 19:13

Брюссельські домовленості про модернізацію української газотранспортної системи послабляють здатність Кремля використовувати газові поставки як інструмент політичного впливу на Україну.

Таку думку в ефірі російського радіо "Эхо Москвы" висловив екс-прем`єр-міністр Росії, лідер Народно-демократичного союзу Михайло Касьянов, повідомляє агентство "УНІАН".

"Сенс досягнутих там домовленостей, і водночас головна причина невдоволення Кремля - тепер газовий кордон Європи фактично може переміститися на російсько-український кордон. Об`єднана Європа купуватиме його там і готова сама платити за подальший транзит", - сказав Касьянов.

"Тим самим суттєво послаблюється здатність Кремля використовувати газові поставки як інструмент політичного впливу, зокрема, й на Україну. Звідси така хвороблива реакція російських лідерів", - уточнив він.

Реклама:

Разом з тим, Касьянов висловив упевненість, що досягнуті в Брюсселі домовленості жодним чином не спрямовані проти Росії.

"Насправді навіть після модернізації й інтеграції з Європою українська газотранспортна система не зможе працювати без російського газу, тому все одно треба буде враховувати інтереси Москви. Але і Росії нема куди подітися: поставляти газ до Європи все одно доведеться, бо ніяких інших серйозних ринків збуту у світі поки що не існує", - сказав він.

На його думку, враховуючи політику РФ з кінця 2004 р. підписання такого документа Україною "абсолютно природний, закономірний процес", бо значним чином знижує залежність ЄС і України від Росії і від "російського режиму".

Окрім цього, Касьянов відзначив, що всім трьом сторонам доведеться домовлятися.

"Без цієї труби російський газ просто спалюватиметься у факелах, йому немає куди йти, цьому газу. І всі ті розрахунки чи квазі-розрахунки, які нам демонструються, що нам необхідні "Північний потік", нам необхідний ще "Південний потік", крім "Блакитного потоку", і так далі, якщо ви подивитеся на цифри, які заявлені в цій Декларації про підвищення пропускної спроможності системи після модернізації, то цей обсяг - 60 додаткових млрд. кубів на рік - він повністю поглинає ці нові проекти: і балтійський трубопровід "Північний потік" і "Південний потік", і все", - сказав він.

Касьянов також додав, що завдання, покладені на "Північний потік", який оцінювався в 15 млрд. доларів, фактично можна вирішити за 2,5 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: