"Брюсельська декларація" забезпечить європейські ставки транзиту?

Субота, 28 березня 2009, 14:24

Україна зможе перейти на європейські тарифи з транзиту газу в разі підписання з західними споживачами нових транзитних контрактів, що стане можливим за умови реалізації положень брюссельської декларації про модернізацію української газотранспортної системи.

Таку думку в коментарі тижневику "Дзеркало тижня" висловив президент Української іноземної юридичної колегії Данило Курдельчук.

"Декларована можливість придбання газу на східному кордоні України по суті запроваджує європейську модель поведінки: покупець, а не продавець укладає транзитний контракт з оператором-транзитером", - пояснив він.

Таким чином, за словами експерта, це закриває доступ "Газпрому" на українську територію, де він зараз здійснює контроль з передачі газу на західному кордоні.

Реклама:

"Нові транзитні контракти західних споживачів газу з українським оператором будуть означати, насамперед, перехід на європейські тарифи з транзиту газу. Не менш важливим і значимим буде використання та українських підземних сховищ газу західними споживачами за новими тарифами, що прямо обумовлено в декларації", - зазначає експерт.

В цілому, на думку Курдельчука, імплементація брюссельської декларації призведе до повного зміни правової регламентації і переходу на етап практичного входження України в європейський енергетичний простір у газовій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: