Деякі облгази фактично крадуть газ

Субота, 28 березня 2009, 12:35

Частина облгазів порушують порядок транспортування газу і відпускають його споживачам понад встановлені ліміти. 

Про це в інтерв'ю газеті "Дзеркалу тижня" сказав перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко.

За його словами, у цих випадках постачальник газу в особі ДК "Газ України" не підписує реєстрів реалізації, вимагаючи від облгазів виконання договірних умов - спочатку облгаз має заплатити за відпущений понад ліміт газ, а вже потім буде проведено оплату за всю виконану протягом розрахункового місяця газотранспортну роботу.

"Ця норма прописана в договорах на транспортування між НАК "Нафтогаз України" і облгазами", - пояснив він.

Реклама:

Так, за даними, які має Діденко, у 2006 році облгазами документально не оформлено і не оплачено 450,7 млн. кубометрів газу, поставленого понад ліміти, в 2007-му - 290,3 млн., в 2008-му - 73,5 млн. кубометрів.

"Таким чином, облгази, почуваючи безкарність і потурання з боку місцевих органів влади, які мають контролювати проведення оплати спожитого газу, відпускають газ понад виділені ліміти, збирають із споживачів гроші, але при цьому розрахунків із ДК "Газ України" у повному обсязі не здійснюють", - підкреслив він.

Діденко також відзначив, що в цій ситуації НАК "Нафтогаз Україні" має повне право відстрочити платежі за виконану газотранспортну роботу до повного погашення облгазами заборгованості за поставлений понад ліміти газ. 

При цьому, за його словами, облгази використовують цей момент як привід до пред'явлення претензій до НАК "Нафтогаз Україні".

"Мали місце факти звернення облгазів із позовами, які пов'язані з невчасною передачею компанією "Газ України" документів", - сказав Діденко.

"Проте невчасна передача, якщо така має місце, зумовлена виключно об'єктивними чинниками. У 2008 році мав місце тільки один такий позов, рішення за яким судом першої інстанції ухвалене в інтересах ДК "Газ України", - підкреслив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: