"Газпром" наступає на горло "Набукко"

Субота, 28 березня 2009, 11:21

У п'ятницю російський "Газпром" провів переговори про закупівлю азербайджанського газу, які можуть перешкодити спробам Європейського Союзу диверсифікувати свої джерела енергоносіїв.

"Газпром" і Державна нафтова компанія Азербайджану уклали меморандум про взаєморозуміння щодо продажу газу з 2010 року, пише "Deutsche Welle" з посиланням на повідомлення прес-служби "Газпрому".

Меморандум підписали в Москві глава правління "Газпрому" Олексій Міллер та президент азербайдженської нафтової держкомпанії Ровнаг Абдуллаєв.

Цей крок може ускладнити реалізацію проекту "Набукко", що підтримується ЄС і передбачає транспортування газу з Центральної Азії до Західної Європи, в обхід Росії та України.

Реклама:

Двома можливими постачальникам газу для "Набукко" є Азербайджан та Туркменістан.

Тетяна Мітрова з Інституту енергетичних досліджень Академії Наук РФ сказала в інтерв'ю "Интерфаксу", що проект "Набукко" ризикує припинити своє існування без постачальника газу.

Меморандум, який уклали в п'ятницю, "засвідчує, що Азербайджан розуміє економічну невизначеність з проектом "Набукко" та ризики, пов'язані з його транзитом, фінансовими проблемами та затримкою будівництва", цитує експерта російське агентство.

Тим часом, пізніше у п'ятницю консорціум "Набукко" оголосив, що до кінця червня сподівається отримати зелене світло від країн-транзитерів. Цю заяву керівника проекту Райнгарда Мічека процитувала його речниця.

Без дозволу європейських країн, крізь які проходитиме газопровід, не може розпочатися будівництво потужностей вартістю 7,9 мільярда євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!