Щоб отримати допомогу світових банків, доведеться постаратись

Субота, 28 березня 2009, 10:14

Україна може розраховувати на виділення коштів в рамках ініціативи представників групи Світового банку, а також групи Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку про виділення протягом 2009-2010 років до 24,5 мільярдів євро на потреби банківського сектору Центральної та Східної Європи, головним чином у капіталі та ліквідності.

Як пише газета "Дзеркало тижня", про це на семінарі, організованому 23 березня в Києві представництвами Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації (IFC), повідомив представник IFC Жан-Марі Масс.

За його словами, Україна може й повинна розраховувати на виділення коштів в рамках цієї ініціативи, але для цього доведеться провести серйозну підготовчу роботу.

Однак ще більш важливо, на його думку, зайнятися реалізацією величезних внутрішніх можливостей країни.

Реклама:

Жан-Марі Мас нагадав, що Україна, згідно з дослідженням СБ, займає одне з перших місць у світі за потенціалом розвитку агропромислового виробництва.

Також величезні можливості країни сховані в реалізації енергозберігаючих та інфраструктурних проектів.

"Зараз ми тісно співпрацюємо з урядом, щоб підготувати комплексний відповідь на всі виклики. Ідеться не лише про рецепти, призначені для окремих банків або якоїсь частини банківського сектору, але й про комплекс заходів, який би дозволив відновити довіру до всій системі", - сказав, у свою чергу, координатор проектів у фінансовому та корпоративному секторі СБ Маріус Вісмантас.

Разом з тим, він виявився не готовий розповісти про якісь конкретні напрацюваннях і визначити хоча б орієнтовні терміни прийняття рішень.

Тим часом, за даними газети, проблемні активи банків зростають, частка прострочення вже досягла близько 12% в кредитних портфелях цілого ряду найбільших банків, у той час як межа в 15% вважається критичною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!