"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газ України" не може "вибити" борги з облгазів

Субота, 28 березня 2009, 09:22

ДК "Газ України" має в своєму розпорядженні рішення судів про стягнення з облгазів заборгованості за поставлений природний газ з урахуванням штрафних санкцій, однак через вимоги чинного законодавства не може добитися їхнього виконання навіть у примусовому порядку.

Про це в інтерв'ю тижневику  "Дзеркало тижня" сказав перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко.

За його інформацією, протягом 2008 року ДК "Газ України" подала позови до боржників-облгазів на загальну суму 1,206 млрд. гривень, з них 431 млн. гривень склали штрафні санкції.

"На цей час за рішеннями судів, що вступили в законну силу, ДК "Газ України" отримала право на стягнення з боржників компанії додатково 1,014 млрд. гривень штрафних санкцій за несвоєчасні розрахунки за природний газ", - уточнив він.

Реклама:

Однак, повідомив Діденко, згідно із Законом "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", виконавче провадження у відношенні майже всіх облгазів і більшості підприємств теплокомуненерго підлягає обов'язковій зупинці.

Таким чином, маючи у своєму розпорядженні рішеннями судів про стягнення заборгованості за поставлений природний газ з урахуванням штрафних санкцій, ДК "Газ України" не може домогтися їхнього виконання навіть у примусовому порядку.

"Неодноразові пропозиції НАК "Нафтогаз України" про внесення до закону змін, які б дозволили проводити роботу по стягненню заборгованості хоча б в частині вартості використаного природного газу, не знаходять підтримки", - сказав Діденко.

"Це зумовлено, на нашу думку, існуванням зацікавленості певних осіб у захисті інтересів газоспоживачів-неплатників", - зазначив він.

За даними Діденко, загальна сума заборгованості облгазів, яка була реструктуризировала в різні роки, становить 1267,3 млн. гривень.

За станом на 1 січня поточного року залишок цієї суми становив 964,3 млн. грн.

При цьому він уточнив, що за даними ДК "Газ України" загальна заборгованість облгазів за спожитий протягом 1999-2008 років газ станом на 1 січня 2009 року складає 6,7 млрд. гривень.

Заборгованість облгазів за спожитий в 2008 році населенням та бюджетними організаціями природний газ становить 617 млн. гривень.

Найбільшими боржниками є: ВАТ "Львівгаз" (70 млн. гривень), ВАТ "Івано-Франківськгаз" (42 млн.), ВАТ "Луганськгаз" (80 млн.), ВАТ "Закарпатгаз" (32 млн.), ВАТ "Чернігівгаз" (37 млн.), ВАТ "Волиньгаз" (21 млн.), ВАТ "Рівнегаз" (29 млн. грн.), ВАТ "Харківміськгаз" (27 млн.), ВАТ "Харківгаз" (23 млн.), ВАТ "Дніпропетровськгаз" (33 млн.), ВАТ "Дніпрогаз" (25 млн.), ВАТ "Черкасигаз" (27 млн. грн.).

Не мають заборгованості ВАТ "Макеевкагаз", ВАТ "Хмельницькгаз", ВАТ "Севастопольгаз", ВАТ "Кременчуггаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: