"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Європі вірять в майбутнє "Набукко"

П'ятниця, 27 березня 2009, 18:11

У п'ятницю в Софії керуючий директор компанії Nabucco Gas Pipeline International Райнхард Мічек офіційно представив проект будівництва газопроводу "Набукко".

Як повідомляє агентство "ПРАЙМ-ТАСС", Мічек відзначив, що договір про будівництво газопроводу з усіма зацікавленими сторонами може бути підписаний вже в червні.

Безпосереднє будівництво трубопроводу довжиною в 3,3 тис. км почнеться в 2011 році і завершиться в 2014 році.

Орієнтовна вартість складе 7,9 млрд. євро, а його пропускна спроможність - 31 кубометрів газу на рік.

Реклама:

Райнхард Мічек розповів, що для початку роботи газопроводу необхідно від 8 млрд. до 12 млрд. кубометрів, які, як очікується, будуть отримані з Азербайджану.

Контракт про це може бути підписаний у найближчі місяці. Про готовність вступити в переговори щодо поставок газу заявила Туркменія.

"Країни регіону Центральної Азії та Близького Сходу мають розвіданими запасами газу в 82 трлн. кубометрів, що дозволяє з оптимізмом дивитися на можливості ефективного використання "Набукко", - сказав Мічек.

Він підкреслив, що газопровід - це, насамперед, механізм для транспортування палива, і компанія не має наміру самостійно займатися купівлею газу, надавши це право безпосередньо країнам-покупцям.

"Січнева газова суперечка між Росією та Україною підкреслила значимість "Набукко" як альтернативного шляху постачання газу в Європу. Не сумніваюся, що проект буде реалізований успішно і в намічений термін", - вважає директор компанії.

Разом з тим він утримався конкретно говорити про ризики, які супроводжують цей проект, хоча й сказав, що у акціонерів "Набукко" "є фінансові можливості та ноу-хау, що дозволяють мінімізувати можливі негативні наслідки".

Мічек навів експертні дані, які свідчать про те, що обсяг споживання газу в Європі в найближчі роки буде тільки наростати, а отже, роботи на газовому ринку вистачить і країнам-постачальникам, і країнам-транзитерам, і покупцям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!