"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Страховики полюбили "податкові ями"

П'ятниця, 27 березня 2009, 17:45

Державна податкова адміністрація України (ДПА) відзначає факти зменшення страховими компаніями податкових зобов'язань псевдоперестрахуванням шляхом направлення коштів у "податкові ями".

Про це ідеться в повідомленні прес-служби ДПА, пише газета "Дело".

Згідно з повідомленням, страховики України в 2008 році передали резидентам в перестрахування 6,837 млрд. гривень страхових внесків, 60% з них припадає на 84 страховика з 500 зареєстрованих.

При цьому сума сплачених страховими компаніями валових внесків за договорами перестрахування складає 82% (5,611 млрд. гривень).

Реклама:

ДПА зазначає, що діяльність таких компаній спрямована на виведення обігових коштів з фінансово-господарської діяльності реального сектора економіки, внаслідок чого орієнтовно бюджет недоотримав 1,402 млрд. гривень податку на прибуток.

ДПА звертає увагу, що в схемах мінімізації використовуються цінні папери, які виступають як фінансовий інструмент, пов'язаний з оптимізацією або створенням альтернативних грошових потоків.

Для забезпечення максимальної ефективності роботи ДПА запровадила ризикоорієнтовану систему відбору платників податків, з допомогою якої у 2008 році перевірками було охоплено 47 страхових компаній, що ввійшли до групи ризику.

У той же час активно проводиться робота щодо зняття з реєстрації емітентів "технічних" цінних паперів з ознаками фіктивності та недопущення реєстрації нових суб'єктів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!