Українська влада заважала рятувати ПІБ?

П'ятниця, 27 березня 2009, 16:22

Російський "Внєшекономбанк" зіткнувся з політичною протидією в угоді з придбання контролю над "Промінвестбанком" (ПІБ).

Про це заявив заступник генерального секретаря ЄврАзЕС Сергій Глазьєв, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми знаємо, що чинилися політичні перешкоди: були спроби перешкодити цій угоді", - сказав він журналістам у п'ятницю в Москві.

За словами Глазьева, якщо б не вдалося подолати опір цій угоді, могли б постраждати численні вкладники українського банку.

Реклама:

У цьому зв'язку він зазначив, що окремі політичні сили в Україні розглядають російських інвесторів як політичних супротивників.

За його оцінкою, такий підхід в поточних умовах помилковий, оскільки західні інвестори найближчим часом навряд чи будуть зацікавлені у вкладеннях в українську економіку: альтернативи російському капіталу для України поки що немає.

"У найближчій перспективі немає ніяких надій на те, що західний капітал повернеться в Східну Європу і країни СНД", - підкреслив він.

При цьому Глазьєв сказав, що певний інтерес до вкладення коштів в українську банківську систему зберігається, в той же час його практична реалізація залежить від ситуації з рефінансуванням російських кредитно-фінансових установ центральним банком країни.

Співголова Російсько-українського форуму також повідомив, що негативний вплив на російсько-українські економічні відносини надають впливові сировинні корпорації України.

"Якщо говорити про наші двосторонні відносини, то, на мій погляд, вони багато в чому є жертвою того, що бізнес-структури, що впливають на прийняття рішень у Києві, "зав'язані" на експлуатації сировинних галузей", - пояснив він.

Як повідомлялося, на початку січня 2009 року російський "Внєшекономбанк" купив 75% +3 акції ПІБа.

13 березня першим заступником голови правління "Промінвестбанку" призначений В'ячеслав Юткін замість Ігора Францкевича, також на початку березня головою правління призначено Віктора Башкірова.

16 березня призначив головою наглядової ради банку став Володимир Дмитрієв, який є головою правління російського "Внєшекономбанку".

17 березня НБУ вивів тимчасову адміністрацію з "Промінвестбанку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: