"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відсьогодні мобільники в Україну завозяться по-новому

П'ятниця, 27 березня 2009, 16:16

В Україні з 27 березня набирає чинності новий порядок ввезення і реалізації радіоелектронних засобів (РЕЗ).

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", відповідне розпорядження про затвердження нового порядку прийняла Національна комісія регулювання зв'язку (НКРЗ) 5 лютого 2009 року і затвердило Міністерство юстиції 17 березня.

В рамках нових правил передбачається створення єдиного реєстру легально ввезених телефонів.

При цьому імпортери техніки протягом 10 днів після ввезення партії телефонів зобов'язані будуть надавати ДП "Український державний центр радіочастот" (УДЦР) інформацію про їх IMEI-коди (унікальний ідентифікаційний номер телефону, присвоюється при виготовленні), а також митні документи, після чого одержать дозвіл на реалізацію.

Реклама:

Порядок також зобов'язує операторів мобільного зв'язку в протягом вересня 2009 року подати до УДЦР інформацію про IMEI-коди терміналів, що обслуговуються в їх мережах.

У НКРЗ прогнозують, що в подальшому оператори будуть повідомляти абонентів про те, що їхні телефони не внесені в єдиний реєстр легально ввезених телефонів.

"Згідно із законодавством, добросовісний покупець не може нести відповідальність за незаконне ввезення телефону. Оператори не займаються продажем телефонів, а реалізовують SIM-картки", - висловила своє здивування спробою включити операторів в процес реалізації РЕЗ начальник відділу із зв'язків з громадськістю ТОВ "Астеліт "(ТМ Life:)) Надія Лубніна.

Однак, за її словами, операторам доведеться виконувати таке рішення регулятора.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: