Балога нацьковує ГПУ на митників

П'ятниця, 27 березня 2009, 15:53

Глава Секретаріату президента Віктор Балога просить Генеральну прокуратуру перевірити законність дій посадових осіб Державної митної служби щодо припинення стягнення тимчасової додаткової надбавки до діючих ставок мита на імпорт товарів, крім холодильників й автомобілів, у розмірі 13% від їхньої митної вартості.

Як повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на прес-службу Секретаріату, відповідного листа Балога направив генпрокурору Олександру Медведьку.

Він зазначає, що відповідно до статті 3 "Заключні положення закону "Про митний тариф України", Кабінет міністрів має право зменшувати (скасовувати) тимчасову надбавку до діючих ставок ввізного мита в розмірі 13% від митної вартості товарів, уведену відповідно до закону від 4 лютого "Про внесення змін до деяких законів з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв'язку зі світовою фінансовою кризою", шляхом видання відповідної постанови, що набуває чинності на 10-й календарний день після офіційного оприлюднення й втрачає чинність у день закінчення дії тимчасової процедури.

"На порушення зазначеної законодавчої норми Державна митна служба 24 березня листом проінформувала начальників регіональних митниць, начальників митниць про набуття з 00 годин 25 березня чинності постанови Кабінету міністрів про скасування цієї тимчасової надбавки за винятком товарів за кодами згідно з УКТЗЕД 8418 й 8703", - сказано в повідомленні.

Реклама:

Балога підкреслює, що станом на 27 березня акт, на який посилається Митниця, Кабінетом міністрів не оприлюднений.

Таким чином, глава Секретаріату вважає, що митні органи незаконно припинили стягнення надбавки на окремі категорії товарів.

Секретаріат вважає, що такими діями Митниця перевищила надані їй повноваження й завдала значної шкоди державному бюджету й іміджу України як правової держави.

Як повідомлялося, Верховна рада 5 лютого ввела тимчасову додаткову 13-відсоткову надбавку до мита на ряд імпортних товарів.

18 березня Кабмін скасував дію 13-відсоткової надбавки до мито на імпорт деяких груп товарів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: