"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" боїться лібералізації газового ринку?

П'ятниця, 27 березня 2009, 13:47 -

Росія боїться, що український газовий ринок може стати ліберальним і відкритим.

Про це розповів виданню "Лівий берег" один з провідних в РФ газових експертів, співвласник російського сайту про енергетику Rusenergy Михайло Крутіхін.

"Головне, чого бояться в Росії, - це того, що український газовий ринок може стати ліберальним і відкритим. Адже якщо до української ГТС і підземних сховищ отримають вільний доступ іноземні трейдери і транзитери, європейські країни зможуть купувати російський газ на російсько-українському кордоні, а це дуже невигідно "Газпрому", - відзначив експерт.

Крутіхін вважає, що тоді будь-яка іноземна компанія зможе купити потужності на прокачування газу і буде самостійно транзитувати його через Україну.

"У цьому випадку "Газпрому" доведеться жорстко конкурувати з усіма цими трейдерами, щоб купити місце в українській "трубі". Російський монополіст буде змушений дорого купувати транзит і знижувати вартість власного газу, щоб залишитися на плаву", - підкреслив він.

На питання, наскільки серйозними можуть бути заяви прем'єра Путіна про те, що Росія перестане транзитувати газ через територію України, експерт відповів:

"Європа і Україна залежать від російського газу точно так само, як і Росія залежить від того, чи будуть купувати у неї газ. У нас поки-що немає технічних можливостей, щоб скраплювати цей газ і продавати по всьому світу без використання газопроводів. Також сьогодні немає газопроводу, по якому можна було б переправляти цей газ не до Європи, а в інші частини світу".

Крутіхін також додав, що інтеграція до європейської енергетичної системи для України дуже вигідна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: