"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" став на сторону Фірташа проти "Нафтогазу"

П'ятниця, 27 березня 2009, 09:31

У Стокгольмському арбітражному суді 24 березня на заслуховуванні позиції сторін щодо позовів до НАК "Нафтогаз України", "Газпром" підтримав RosUkrEnergo.

Про це пише видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в "Газпромі".

"Суд об`єднав кілька позовів в одне провадження. Суть їх полягає в тому, щоб повернути заборгованість "Нафтогазу" в обсязі більше 600 млн. дол. за газ, спожитий Україною 2008 року, а також примусити НАК підняти зі сховищ і транспортувати до кордону з Польщею до 11,5 млрд кубометрів газу", - йдеться в повідомленні джерела видання.

Прес-секретар "Нафтогаза" Валентин Землянський підтвердив, що попереднє засідання суду пройшло, але від коментарів відмовився.

Реклама:

Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкин з урахуванням падіння цін на газ в II кварталі 2009 року оцінює другий позов в грошовому виразі в 3 млрд. дол.

Водночас джерело, близьке до Дмитра Фірташа, уточнило, що на засіданні суду "Газпром" підтримав вимоги RUE.

Зміну позиції монополії, яка звинуватила трейдера в розпалюванні газової війни Росії і України на початку року, співбесідник видання пояснює тим, що у понеділок була підписана газова декларація ЄС і Україною, в якій міститься ініціатива покупців купувати весь російський газ на російсько-українському кордоні. Цей документ викликав жорстку критику з боку Москви.

Втім, Україна і без того вже готова піти назустріч Росії. Як розповіли "Комерсанту" в апараті прем`єр-міністра, наміри Юлії Тимошенко залучити інвестиції на модернізацію української газотранспортної системи (ГТС) не були підтримані Токіо.

"Японці в ході переговорів старанно уникали теми інвестицій в модернізацію ГТС України, хоч і запропонували допомогти своїми фахівцями", - зазначило джерело видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: