Тимошенко випрошує у Японії 5 мільярдів

Четвер, 26 березня 2009, 21:41

Японія розглядає можливість надання Україні ієнового кредиту у еквіваленті 5 мільярдів доларів США.

Про це повідомив міністр економіки Богдан Данилишин, передає агентство "УНІАН".

За його словами, ця тема, зокрема, порушувалася під час переговорів між прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, главою уряду Японії Таро Асо, міністром фінансів Японії Каору Йосано та керівництвом Японського банку міжнародного співробітництва.

Данилишин зауважив, що вже наступного тижня Японія має намір направити до України експертів для остаточного визначення умов і напрямків використання кредиту.

Реклама:

"Є домовленість, що цей кредит може бути наданий на умовах навіть вигідніших, ніж у МВФ", - сказав міністр.

Зокрема, за його словами, Україна може розраховувати на 25-річний термін повернення кредиту з відстрочкою виплати 3-5 років.

За словами Данилишина, ці кошти можуть "використовуватися лише на розвиток, зокрема, модернізацію комунальної сфери та ГТС, а не на "проїдання".

При цьому Японія, зазначив він, не висуває жодних політичних умов. Головна умова - банківські гарантії і в останню чергу - гарантії уряду.

"Кредит жодним чином не пов'язаний з тим, який уряд буде", - підкреслив Данилишин.

За його словами, ці кошти можуть бути надані одному з державних банків, найімовірніше, "Укрексімбанку".

Данилишин наголосив, що Японія зацікавлена в наданні такого кредиту, оскільки це сприятиме розширенню ринку збуту японських товарів та послуг.

У свою чергу, за його словами, Україна підготувала проект закону щодо скасування 13% надбавки до мита на імпорт ряду груп товарів, зокрема, автомобілів.

Два тижні тому, сказав міністр, він мав зустрічі з представниками економічного блоку японського уряду, під час яких порушувалося питання зміни структури імпорту з Японією.

"Зараз переважно це готові товари, а ми хотіли б, щоб це були також інвестиції", - заявив Данилишин.

Він підтвердив інформацію про те, що у квітні Україна має отримати від Японії 150 млн. євро - половину суми за придбання українських квот на викиди парникових газів в атмосферу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!