Тимошенко внесла до Ради закон про "справедливі пенсійні внески" для підприємців

Четвер, 26 березня 2009, 19:32

Фізичні особи-суб'єкти підприємницької діяльності та задіяні у їхньому бізнесі члени сімей повинні платити до Пенсійного фонду не менше мінімального розміру страхового внеску за кожну особу.

Відповідна норма запропонована в оприлюдненому у четвер законопроекті "Про внесення змін до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", що Кабінет міністрів вніс напередодні до Верховної Ради на заміну свого законопроекту від грудня 2008 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до нього, суму перерахувань приватними підприємцями в Пенсійний фонд пропонується обмежити розміром страхового внеску, розрахованого від максимальної величини фактичних витрат на оплату праці.

Документ передбачає, що приватні підприємці зможуть самостійно визначати розмір свого страхового внеску у рамках зазначених меж.

"Це дасть можливість зазначеним особам на рівних засадах з іншими застрахованими особами формувати розмір пенсії не нижче прожиткового мінімуму", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Мінімальний розмір страхового внеску розраховується як мінімальна заробітна плата, помножена на розмір збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, або 33,2%.

З урахуванням встановленої з 1 січня 2009 року мінімальної зарплати 605 грн./місяць мінімальний розмір страхового внеску становить 200,86 грн.

Після зростання мінімальної зарплати до 625 грн з 1 квітня він, відповідно, зросте до 207,5 грн., а з 1 грудня, коли мінімальна зарплата досягне 669 грн., - до 222,11 грн.

У той же час на цей час максимальний розмір єдиного податку, за яким працюють приватні підприємці, становить 200 грн./місяць, з яких до Пенсійного фонду перераховується 42%, або 84 грн.

Таким чином, у разі ухвалення закону з квітня підприємці повинні будуть доплачувати до Пенсійного фонду 123,5 грн. на місяць, а з грудня - 138,11 грн.

Раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, анонсуючи цей закон, відзначила, що він спрямований на вирівнювання умов платежів до Пенсійного фонду бізнесменів і найманих працівників.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: