Інвестори зовсім зневірилися в Україні

Четвер, 26 березня 2009, 14:01

Середній рівень кредитних дефолтних свопів (CDS) України за підсумками першого кварталу виявився найвищим у світі.

Про це повідомляє газета "Дело" з посиланням на дані компанії CMA DataVision.

Величина значення CDS відображає очікування інвесторів дефолта за державними борговими паперами (найчастіше п'ятирічними).

Середній показник CDS України за перший квартал склав 3788 базисних пунктів, на другому місці - свопи Аргентини, рівень яких склав 3299 базисних пунктів, на третьому місці - CDS Венесуели з рівнем 2478 базисних пунктів.

Реклама:

В четвертому кварталі 2008 Україна в цьому рейтингу посідала 3-є місце, після CDS Пакистану та Еквадору.

Свопи CDS являють собою ринкову страховку від дефолту компаній і урядів з боргами.

У разі дефолту емітента продавець CDS виплачує покупцю номінальну суму боргу, наприклад, облігації в обмін на саму облігацію або грошову суму, в яку оцінюється її поточна вартість.

У першому кварталі 2009 року CDS Пакистану та Еквадору не враховувалися при складанні рейтингу, так як їх вартість зараз неможливо порахувати через практично повну відсутність торгів з ними.

Найнижчий рівень CDS - у паперів Норвегії - лише 44,8 базисних пункта, потім йдуть свопи Фінлядніі, Німеччини та Франції і США.

25 березня величина українських CDS досягла 3748 пунктів.

На практиці це означає, що якщо власник українських держоблігацій бажає застрахуватися від можливого дефолту емітента (в даному випадку держава Україна), то він повинен буде заплатити банку продавцю CDS 37,48% від номінальної вартості бондів.

Іншими словами інвестори оцінюють імовірність невиконання Україною своїх боргових зобов'язань у 37,48%.

Як повідомлялося, у середу президент України Віктор Ющенко, виступаючи перед учасниками Європейського банківського і фінансового форуму, представниками ділових і фінансових кіл Чехії, заявив, що Україна не допустить жодного ні зовнішнього, ні внутрішнього дефолту.

У четвер таку ж заяву зробила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в інтерв'ю агентству Reuters.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: