Литва хоче української електрики і обіцяє допомогти з трубою

Четвер, 26 березня 2009, 09:24

Литва зацікавлена в імпортуванні української електроенергії вже з початку 2010 року.

Як повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу МЗС України, про це заявив міністр енергетики Литви Арвідас Секмокас під час зустрічі з послом України в Литві Ігорем Прокопчуком.

Згідно з повідомленням, під час зустрічі сторони обговорили перспективи розвитку енергетичної співпраці між Україною та Литвою, зокрема, подальші способи реалізації загальних проектів добудови нафтопроводу "Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ", організації постачання в Литву української електроенергії з використанням транзитних можливостей білоруських електромереж, участі українських фахівців у будівництві нової АЕС на території Литви, а також можливість співпраці в галузі альтернативної енергетики та використання біопаливних технологій.

Під час зустрічі Секмокас висловив готовність литовської сторони сприяти проведенню в Брюсселі презентації техніко-економічного обгрунтування проекту добудови нафтопроводу "Одеса - Броди" до Плоцька.

Реклама:

Як повідомлялося, 14-15 лютого у Вільнюсі відбулася зустріч міністрів закордонних справ Литви, Білорусі та України, під час якої, зокрема, обговорювали питання про вироблення нових механізмів співпраці в енергетичній сфері.

У рамках цієї зустрічі Міністерство палива та енергетики України запропонувало литовській стороні розглянути можливість укладення контракту на постачання української електроенергії потужністю 20 МВт уже з 2009 року.

Проте зараз Україна не може реалізувати цей проект через відсутність домовленості між українським оператором експорту ДПЗД "Укрінтеренерго" і білоруським державним системним оператором "Біленерго" щодо транзиту української електроенергії.

Крім неузгодженості сторін у питаннях ціни транзиту, "Біленерго" наполягає на узгодженні питання надання транзитного коридору з Міністерством промисловості та енергетики Росії.

Литва в рамках вступу в Євросоюз прийняла зобов`язання повної зупинки Ігналінської АЕС з 1 січня 2010 року. Зараз станція задовольняє 70% потреби країни в електроенергії.

Україна заявляє про готовність щороку постачати в Литву транзитом до 4 млрд. кВт/г електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: