"Газпром" застерігає від несанкціонованого втручання в українську ГТС

Середа, 25 березня 2009, 20:14

Неузгоджена з "Газпромом" зміна режимів роботи української газотранспортної системи (ГТС) загрожує непередбачуваними наслідками на всьому євразійської просторі.

Як повідомляє "Интерфакс", про це сказав член правління, начальник департаменту з транспортування, підземного зберігання і використання газу "Газпрому" Олег Аксютін.

Він зазначив, що "виконання положень нещодавно прийнятої в Брюсселі декларації Україна - ЄС з модернізації української ГТС передбачає зміну режиму її роботи".

"З огляду на ступінь інтеграції наших газотранспортних систем, а також той факт, що робота української ГТС є невід'ємною частиною режиму експортних поставок" Газпрому "і наших експортних контрактів, "Газпром" зобов'язаний санкціонувати проведення будь-яких робіт, пов'язаних зі зміною пропускної здатності експортних трубопроводів України", - сказав він.

Реклама:

Аксютін зауважив, що українська ГТС повністю синхронізована з роботою Єдиної системи газопостачання Росії.

Це пояснюється тим, що вони створені як єдиний технологічний комплекс видобутку і транспортування газу на території колишнього СРСР.

Аксютін підкреслив: "У цьому зв'язку несанкціоноване зміну режимів роботи української ГТС відразу позначиться не тільки на експортних контрактах, але і на процесі видобутку російського і центральноазіатського газу, що може потягти за собою непередбачувані наслідки на всьому євразійської просторі".

"Очевидно, що нормальне функціонування системи газових поставок може бути забезпечене тільки координацією всіх технологічних ланок і процесів від видобутку і транспортування до споживання газу. І іншої альтернативи цьому немає", - підсумував менеджер "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: