"Дочкам" європейських банків доведеться економити

Середа, 25 березня 2009, 14:05

В умовах фінансової кризи українським "дочкам" західноєвропейських банків навряд чи варто розраховувати на щедру підтримку материнських фінустанов.

Втім, експерти кажуть, що їхнє становище все одно краще, ніж в інших вітчизняних банків, пише видання "Дело".

Про те, що західні банки обмежать допомогу східноєвропейським дочірнім організаціям, у лютому заявили аналітики міжнародних рейтингових агентств S&P і Moody `s.

Більше того, деякі експерти припустили, що материнські банки будуть намагатися будь-якими способами повернути вкладені інвестиції. А це погіршить становище їх "дочок", у тому числі й в Україні.

Країни Східної Європи з їх зростаючими економіками були унікальним шансом для західних банків, упустити який не можна було.

Як результат, за оцінками аналітиків Goldman Sachs найбільші європейські банки на сьогодні контролюють 90% банківських активів в Естонії та Хорватії, три чверті активів у Боснії, Литві, Румунії та Словаччини, більше половини - в Болгарії, Чехії, Угорщини, Латвії та Сербії і трохи менше половини - у Польщі.

Інвестиції австрійських Raiffeisen і Erste Bank в країнах Східної Європи оцінюються в 60-80% від ВВП Австрії, приблизнов 300 млрд. дол.

Італійські банки, серед яких Unicredit, вклали 212 млрд. дол., французькі - 147 млрд. дол., німецькі, за даними Банку міжнародних розрахунків (BIS), - 182 млрд. дол. Moody`s Global Banking оцінює частку шведських SEB та Swedbank в Латвії, Литві та Естонії в 84 %, а їх інвестиції в регіон - в 21% ВВП.

В цілому, за оцінкою BIS, інвестиції західних банків в країни Східної Європи сягають 1,3 трлн. дол.

Тільки в цьому році, за оцінками UBS, боржники країн Східної Європи зобов'язані виплатити близько 400 млрд. дол.

Аналітики Goldman Sachs оцінюють обсяг кредиту до погашення на цей рік в $ 460 млрд. При цьому, за прогнозами ЄБРР, обсяги поганих боргів вже в цьому році можуть досягти мінімум 20%.

За оцінками фахівців Goldman Sachs, у випадку серйозного кризи в країнах Східної Європи економіка Австрії може втратити 14,4-26 млрд. євро., або 5,1-9,3% від ВВП. Втрати Швеції складуть 8,7-11,3 млрд. євро (2,6-3,4% ВВП), а Італії - 13,4-23,1 млрд. євро (0,9-1,5% ВВП).

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: