Таруті доведеться продавати заводи

Середа, 25 березня 2009, 13:38

Експерти вважають, що для оплати боргів компанії "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД) доведеться продати деякі підприємства.

У 2009 році ІСД повинен погасити 400 млн. дол. за кредитами, а загальний борг компанії становить 3,3 млрд. дол., пише видання "Дело".

Реалізація всіх інвестиційних проектів ІСД в Україні була призупинена, а проекти модернізації та розвитку виробництва на Алчевському і Дніпровському меткомбінатах виявилися незакінченми.

Власник ІСД Сергій Тарута заявив, що підприємства, які намагалися реалізувати інвестпрограми для розвитку виробництва, зараз знаходяться в набагато гіршому стані, ніж ті, які цього не робили.

Реклама:

"Це тому, що у них значний портфель західних кредитів, і є більший ризик, що вони будуть відкликані", - підкреслив голова ради директорів ІСД.

Попри те, що віце-президент консорціуму "Індустріальна група" (керуюча компанія ІСД) Олександр Пилипенко одразу ж заявив, що корпорація, незважаючи ні на що, виконає свої зобов'язання за кредитами, негативна реакція аудиторів не змусила себе довго чекати.

В кінці листопада Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту корпорації "Індустріальний союз Донбасу" з рівня "B +" до "B", зберігши "негативний" прогноз за рейтингом.

Поки не зовсім зрозумілі обсяги боргових обов'язків ІСД із закордонних активів. Відомо, що 2004 року корпорація придбала за 475 млн. дол. меткомбінат Dunaferr з боргами 300 млн. дол.

Польський Huta Stali Czestochowa був приватизований групою 2005 року за 379,1 млн. дол. Але й у цьому випадку на "Індустріальний союз Донбасу" важким тягарем лягли борги нового активу розміром 440 млн. дол., а також інвестиційні зобов'язання в 113 млн. дол. і соціальний пакет сумою більше 200 млн. дол.

Безумовно, після придбання своїх зарубіжних активів ІСД могла погасити деякі зобов'язання по них, однак точних даних про це немає, пише видання.

Однак, залучення групою нових кредитів в найближчі місяці дуже малоймовірно, тому керівництву ІСД належить заздалегідь визначитися, яку жертву принести своїм кредиторам.

"Найбільш ймовірні кандидати - Dunaferr або Huta Czestochowa. Другий варіант - продаж миноритарної частки в корпорації інвестору або спроба вийти на IPO навіть в поточних кризових умовах", - зазначає Олександр Макаров з ІК "Альтана Капітал".

Старший аналітик ІГ "Сократ" вважає, що для того, щоб підтримати прийнятний рівень боргового навантаження в складних умовах на ринках сталі, ІСД доведеться продавати контрольні пакети акцій частини своїх активів.

Експерт стверджує, що один з активів, швидше за все, вже проданий. Мова йде про "Енергомашспецсталь", що мав" 156 млн. дол. боргів за станом на 30 вересня минулого року. Інший актив, який може бути проданий, - це Дніпропетровський трубний завод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: