Банки закликають владу не залишати їх без бюджетних платежів

Середа, 25 березня 2009, 13:10 -

Асоціація українських банків закликає президента Віктора Ющенка й прем'єр-міністра Юлію Тимошенко не допустити переведення всіх бюджетних платежів у державні банки.

Про це йдеться в повідомленні Асоціації українських банків (АУБ).

"Президент АУБ Олександр Сугоняко звернувся до президента Віктора Ющенка й прем'єр-міністра Юлії Тимошенко щодо неприпустимості примусового переведення в державні банки всіх платежів за рахунок коштів державного бюджету й соціальних фондів", - сказано в повідомленні.

Як зазначає АУБ, міністерства направляють підлеглим структурам листа, у яких надається команда перевести розрахунки тільки в державні банки.

Реклама:

Крім того, в усних заявах пенсіонерам, одержувачам соціальної допомоги, працівникам бюджетної сфери й студентам теж рекомендується перейти на обслуговування до цих банків

При цьому передбачається, що порядок розрахунків через державні банки буде застосовуватися й до недержавних суб'єктів ведення господарства, оплата товарів і послуг яких здійснюється за рахунок коштів держбюджету.

За оцінкою АУБ, вимоги щодо термінового переведення коштів держпідприємств та установ торкатимуться перш за все галузевих банків, а також більшості провідних українських банків (банки 1 та 2 групи), що активно запроваджували карткові проекти з виплати зарплати та соціальних платежів.

"Ці банки є системоутворюючими, і на їх державній підтримці (а не руйнації) наполягає навіть МВФ", - наголошено в повідомленні.

На переконання банківських фахівців, бюрократичне рішення з одномоментного переводу до державних банків коштів державних підприємств та всіх платежів, що здійснюються за рахунок держбюджету, призведе до розбалансування активів та пасивів банків.

"Асоціація українських банків відповідально заявляє, що такі дії уряду суперечать Конституції й законодавству України, і є небезпечними для банків, економіки, бюджету й суспільства", - сказано президента АУБ до Ющенка й Тимошенко.

На думку асоціації, такі дії можуть призвести до зниження ВВП не менш як на 50%.

Крім того, АУБ виступає за створення механізму превентивного визначення банків з високим рівнем загрози неплатоспроможності, а також за прискорення рішення питань рекапіталізації банків, які звернулися за державною підтримкою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: