"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Дерипаска готує масові звільнення

Середа, 25 березня 2009, 11:55

Об'єднана компанія "Русал" зупиняє три з чотирьох виробничих серій на своєму Запорізькому алюмінієвому комбінаті, що повинно потягти за собою звільнення майже 2500 робітників.

Рішення власника підприємства викликало протест профспілок та місцевої влади, які зажадали реприватизації заводу, пише видання "Комерсант-Україна". 

В умовах різкого зниження цін на алюміній у світі, починаючи з другого кварталу 2008 року виробництво на комбінаті є збитковим.

"При цьому диференційований тариф на електроенергію (займає 45,5% собівартості виробництва алюмінію) для комбінату, як і раніше, не введено", - сказав голова правління ЗАлКу Олександр Котюкон.

За даними ЗАлКу, 2008 року його збиток склав 408 млн. грн., 250 млн. грн. з яких - через курсову різницю.

ЗАлК домагається введення пільгового тарифу на електроенергію з 2005 року, посилаючись на те, що вона обходиться конкурентам з інших країн дешевше, а це робить виробництво нерентабельним.

Зараз наказ про пільги для підприємства знаходиться на узгодженні в державних відомствах. Згідно з ним, вартість електроенергії буде залежати від ціни алюмінію на Лондонській біржі металу.

Призупинення роботи 3/4 потужностей ЗАлКу означає масові звільнення на підприємстві.

"За прохідною ЗАлКу одночасно опиняться 2430 робітників з п'ятитисячного колективу, - повідомив голова профспілкового комітету ЗАлКу Сергій Рибалко .- Ми виставили вимоги "Русалу": під скорочення можуть потрапити не більше половини робітників, причому їх звільнення має відбуватися поступово, протягом півроку-року з виплатою вихідної допомоги".

Вимоги профспілки підтримала місцева влада. Перший заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бережний розповів, що адміністрація направила листи до Кабінету міністрів, Фонд держмайна і "Русала" з вимогою передати частину акцій комбінату державі або трудовому колективу.

У Фонді держмайна пообіцяли "вжити необхідних заходів, щоб умови договору купівлі-продажу комбінату виконувалися".

В "Русалі" вважають, що ситуація із зміною власника не вирішить проблему ЗАлКу: "Економічний спад триває, і попит падає по всьому світу. У цих умовах компанії змушені закривати нерентабельні виробництва. "Русал" - не виключення".

Як відомо, об'єднана компанія "Русал" належить росыйському бізнесмену Олегу Дерипасці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: