"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров вимагає віддати всі депозити

Вівторок, 24 березня 2009, 19:09

Депутат Верховної ради від фракції Партії регіонів Микола Азаров наполягає на скасуванні Національним банком обмеження на дострокову видачу депозитів.

Про це повідомляє газета "Дело", з посиланням на прес-службу депутата.

"Ми неодноразово вимагали від Національного банку скасувати мораторій, але нас не чують. У той же час очевидно, що саме неможливість вільно розпоряджатися вкладами породила паніку і невпинний відтік депозитів", - заявив він.

На думку Азарова, скасування обмежень на дострокову видачу депозитів зможе відродити довіру населення до банківської системи і буде перешкоджати валютних спекуляцій.

Реклама:

"Довіра до банків відновиться тільки тоді, коли вкладники переконаються, що, у повній відповідності із законодавством, у будь-який момент у повному обсязі зможуть отримати свої вклади", - підкреслив він.

При цьому Азаров вважає, що на перший час відтік коштів з банків, у випадку скасування обмеження на видачу депозитів, можна буде компенсувати рефінансуванням, а в подальшому, переконавшись в можливості вільно розпоряджатися своїми коштами, вкладники повернуть гроші в банки.

Він розкритикував Кабінет міністрів і НБУ за ігнорування вимог депутатів і населення щодо скасування зазначених обмежень.

Нагадаємо, в січні Рада Нацбанку рекомендував правлінню НБУ скасувати введені в 2008 році обмеження на дострокову видачу депозитів і припинити проведення валютних аукціонів на міжбанку.

Як повідомлялося, НБУ постановою від 11 жовтня 2008 року, що вступили в силу з 13 жовтня, обмежив дострокову видачу депозитів.

Постановою від 4 грудня 2008 року НБУ скасував введені попередньою постановою обмеження на дострокове зняття депозитів, однак при цьому зобов'язав банки забезпечити позитивну динаміку зростання депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!