"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мартиненко думає, що росіяни не так зрозуміли

Вівторок, 24 березня 2009, 16:31

Різкі заяви російської сторони викликані емоціями і помилковими враженнями від підписання в Брюсселі Спільної декларації України та ЄС щодо модернізації української ГТС.

Як повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ", про це заявив лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" Микола Мартиненко.

У той же час, він упевнений, що емоції Росії в цьому питанні не перешкодять реалізації намічених планів.

Мартиненко висловив впевненість в тому, що модернізація української ГТС - і, в першу чергу, її розширення - не може відбуватися без участі Росії.

Реклама:

"І Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, і Президент Віктор Ющенко відзначали необхідність залучення російської сторони до цього процесу", - сказав він.

За його словами, всі серйозні політики та експерти розуміють: успіх цього масштабного проекту може бути досягнутий тільки спільними діями в трикутнику "Росія-Україна-ЄС", тобто, "постачальник-транзитер-споживач".

"І в економічному плані це буде вигідно для всіх трьох сторін. Тому емоції, продемонстровані російською стороною, мають скоріше політичну основу", - підкреслив він.

"Навіть якщо уявити, що Росія реалізує всі обхідні газопроводи, то Україна все одно залишиться великим транзитером і буде здійснювати модернізацію своєї ГТС. Адже така модернізація - один з пріоритетів для енергетичної безпеки України", - зазначив Мартиненко.

"Більш того, вона відповідає інтересам і країн ЄС, які потребують в російському газі, і самої Росії, яка зацікавлена в безперебійних поставках свого газу європейським споживачам", - додав він.

Депутат нагадав, що схожі емоції вирували зовсім недавно, коли Україна і Росія визначали параметри газових контрактів.

"Лише коли політичні фактори були відкинуті, ми прийшли до консенсусу, до раціональним, економічно взаємоприйнятні цінами на газ. Впевнений, що і цього разу пристрасті стихнуть, і ми з російськими партнерами від емоцій повернемося до нормальної співпраці", - сказав він.

Як повідомлялося, уряд України, Європейська комісія, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк (СБ) в понеділок підписали спільну декларацію за підсумками міжнародної донорської конференції з модернізації української газотранспортної системи.

При цьому, російська делегація зазначила, що в прийнятій заяві Росії приділяється недостатньо важлива роль як головного постачальника газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: