Італійці теж хочуть до консорціуму щодо української ГТС

Вівторок, 24 березня 2009, 15:13

Керуючий італійського нафтогазового концерну Eni Паоло Скароні закликає повернутися до ідеї створення консорціуму для управління ГТС України.

Про це він заявив під час робочої зустрічі з віце-прем'єром Росії Ігорем Сечіним, повідомляє агентство "Интерфакс".

За його словами, необхідно "сісти за стіл переговорів, де були б великі постачальники, виробники, споживачі газу, в тому числі, НАК" Нафтогаз України".

"Ми вважаємо, і, думаю, що й інші великі компанії, такі як E. Оn і Gaz de France, вважають також, що необхідно повернутися до старої ідеї створення консорціуму, який би гарантував стабільні поставки газу", - підкреслив він.

Реклама:

Ігор Сечін підтримав цю пропозицію, зазначивши, що "тільки за умови взаєморозуміння споживачів, виробників і транзитерів газу можна досягти загальний результат, який називається енергобезпекою".

Він додав, що для Росії "було дивно, що ні "Газпром", ні Міненерго не брали участь у підготовці підсумкової декларації (між Україною та Єврокомісією з модернізації ГТС України), хоча сам документ передбачає збільшення поставок газу європейським споживачам".

"Ми не бачили серед учасників конференції та компаній - великих споживачів газу в Європі", - наголосив Сечін.

Паоло Скароні погодився з російським віце-прем'єром, додавши, що це не залишилося без уваги італійського уряду, де прозвучала думка про те, що "дивно робити такі заяви без "Газпрому", який буде поставляти газ".

Як повідомлялося, у вівторок в Сочі прем'єр-міністр Росії Володимир Путін висловив думуку, що найближчим часом можна було б повернутися до питання створення міжнародного консорціуму і оренди ГТС України за участю російських, європейських та українських компаній.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: