"Нафтогаз" можуть рекапіталізувати за рахунок держоблігацій

Вівторок, 24 березня 2009, 11:11

Для збільшення довіри інвесторів до НАК "Нафтогаз України" парламентарії пропонують прийняти закон, що дозволяє збільшувати статутні фонди Національних акціонерних компаній, а також купувати їхні акції за рахунок держоблігацій.

Запропонована схема дозволить підвищити ліквідність компаній без збільшення витрат держбюджету, але несе в собі загрозу відчуження активів, попереджають експерти.

У п'ятницю Верховна рада зареєструвала законопроект №4246 "Про внесення змін до статті 79 закону" Про держбюджет на 2009 рік ' "(щодо порядку придбання акцій національних акціонерних компаній), пише видання "Комерсант-Україна". 

"Прийняття закону спростить порядок збільшення статутних фондів національних акціонерних компаній і придбання їхніх акцій, а саме зробить можливим придбання акцій в обмін на держоблігації", - йдеться в пояснювальній записці.

Один з авторів документа, "бютівець" Андрій Портнов уточнив, що закон приймається перш за все в інтересах НАК "Нафтогаз України".

"Це дозволить збільшити капіталізацію компанії, буде сприяти виконанню зобов'язань перед партнерами і підвищить її кредитний рейтинг", - вважає він.

Офіційно в "Нафтогазі" ініціативи парламентаріїв не коментують. Однак джерело Ъ в компанії сказав, що збільшення статутного капіталу дозволить залучити кредитні кошти, у яких зараз потребує "Нафтогаз".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: