"Газпром" турбується про долю "Нафтогаза"

Понеділок, 23 березня 2009, 20:37

ВАТ "Газпром" занепокоєний зобов`язанням України перед Європейським Союзом створити незалежного оператора з транзиту газу, взятим на себе Україною у спільній декларації з ЄС за підсумками Міжнародної інвестиційної конференції з модернізації української газотранспортної системи.

Як повідомляє агентство "УНІАН", про це заявив на прес-конференції у Брюсселі заступник голови правління ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв.

За його словами, "це можна зробити, але "Нафтогаз України" залишиться без дотацій, які одержує від транспортування газу".

Представник керівництва "Газпрому" зазначив, що на сьогоднішній день лише завдяки грошам, які "Укртрансгаз" заробляє на постачанні газу до Європи, українському "Нафтогазу" вдається продовжувати роботу в нормальному режимі, оскільки ці гроші він використовує, зокрема, на дотування постачання газу населенню через недосконалість тарифів.

Реклама:

При цьому він зазначив, що останніми роками "Газпром" регулярно оплачував вартість транзиту, а українська сторона використовувала ці гроші на інші цілі, зокрема й на закупівлю газу.

Як приклад Голубєв навів домовленості, досягнуті в січні цього року між "Газпромом" і "Нафтогазом", згідно з якими "Газпром" надав Україні авансовий платіж на суму 1,7 мільярда доларів, який пішов не на транспортування, а на закупівлю газу.

За його словами, у разі створення незалежного оператора з транзиту газу Україна, можливо, не зможе повністю оплачувати газ.

Як повідомлялося, уряд України, Європейська комісія, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк (СБ) в понеділок підписали спільну декларацію за підсумками міжнародної донорської конференції з модернізації української газотранспортної системи.

При цьому, російська делегація на міжнародній конференції з інвестицій в ГТС зазначила, що в прийнятій заяві Росії приділяється недостатньо важлива роль як головного постачальника газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!