"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вінський вважає коректною стартову ціну за акції "Укртелекому"

Понеділок, 23 березня 2009, 19:59

Оптимальна стартова ціна при приватизації на умовах конкурсу 67,79% акцій ВАТ "Укртелеком" - 25 мільйонів гривень.

Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" сказав міністр транспорту та зв'язку Йосип Вінський.

"Якщо брати до уваги оцінку основних засобів, які були недооцінені багато років, це буде одна ціна. Наприклад, коли я прийшов в міністерство, ціна" Укрзалізниці "була 25 мільярдів гривень, сьогодні - 75 мільярдів гривень. Це за рік. В "Укртелекомі" таку роботу не провели, тому оперувати тим, що є, мені здається, не зовсім коректно. Потрібно здійснювати оцінний економічний аналіз макроекономічного характеру", - пояснив він свою позицію.

За словами міністра, приватизація є необхідною умовою нормалізації фінансового становища підприємства.

Реклама:

"У нинішніх умовах" Укртелеком "втрачає свої позиції, а отже, потрібно шукати механізм, щоб це виправити. Сьогодні у нього - близько 18% ринку. Сьогодні я бачу один механізм. Звичайно, держава могла б виділити 2-3 мільярди гривень, щоб оновити основні засоби оператора, поліпшити його менеджмент. Цей механізм міг би бути, але я вважаю, що в цьому сегменті краще працює приватний бізнес, і світовий досвід це підтверджує", - додав Вінський.

Він висловив впевненість, що в разі участі в приватизації національного оператора зв'язку "Укртелеком" іноземних телекомунікаційних компаній останні зможуть запропонувати за нього реальну вартість.

Сприятливим фактором для інвестування є і той факт, що, за попередніми підсумками кварталу, галузь зв'язку показує зростання доходів, відзначив міністр.

Як відомо, на початку лютого 2009 року Фонд держмайна прийняв рішення виставити на конкурс на початку березня пакет акцій ВАТ "Укртелеком" у розмірі 67,79% статутного капіталу. Тоді в.о. глави Фонду Дмитро Парфененко заявив, що номінальна вартість зазначеного пакета складає 3,5 мільярди гривень, а їх попередня оцінка складала 7,5 мільярдів гривень.

Україна готує національного оператора зв'язку до приватизації з кінця 90-х років минулого століття. Однак поки що вдалося провести лише пільгову продажу, а у держави, як і раніше, залишається 92,79% акцій підприємства.

Нинішній уряд під керівництвом Юлії Тимошенко намагався продати "Укртелеком" в 2008 році, закріпивши в держвласності 25% +1 акція. Тоді ціна однієї акції на ринку становила 1,04 гривень, з урахуванням чого початкова вартість 67,79% акцій компанії оцінювалася в 13,2 мільярдів гривень. Потім ціна акцій знизилася, і уряд визначив стартову ціну цього пакету в квітні в 12 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: