Без Росії українська ГТС не має сенсу?

Понеділок, 23 березня 2009, 19:22

Екс-міністр палива та енергетики, народний депутат від фракції Партії регіонів Юрій Бойко вважає неприпустимим ігнорування позиції Російської Федерації в питаннях модернізації газотранспортної системи (ГТС) України.

Як повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна", про це він сказав журналістам, коментуючи слова представника РФ про те, що до підготовки декларації про модернізацію української ГТС не була залучена Росія.

"В таких складних сферах діяльності, як транспортування газу, немає місця політичним інтригам - дружбі удвох проти третього. Нормальна робота можлива тільки якщо враховані інтереси всіх сторін: постачальника газу, його транзитера та споживача. Якщо цього немає, то нормальної роботи не буде", - зазначив він.

На думку депутата, підписання спільної декларації з модернізації української ГТС без участі російської сторони, є проявом подвійних стандартів української влади, яка на словах декларує стратегічне партнерство з Росією, а насправді ігнорує Росію при прийнятті стратегічних рішень.

Реклама:

"Саме це сталося сьогодні: фактично Росію не запросили брати участь у модернізації української ГТС", - відзначив він.

На думку екс-міністра, проігнорувавши інтереси російської сторони, Україна не наблизилася, а навпаки віддалилися від декларованої мети - надійної та ефективної роботи ГТС в довгостроковій перспективі.

"Без повноцінного залучення в спільну роботу постачальника - Росії - гарантувати завантаження ГТС України неможливе. Ігнорування позиції Росії суперечить корінним інтересам України", - підсумував депутат.

Як повідомлялося, уряд України, Європейська комісія, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Світовий банк (СБ) в понеділок підписали спільну декларацію за підсумками міжнародної донорської конференції з модернізації української газотранспортної системи.

При цьому, російська делегація на міжнародній конференції з інвестицій в ГТС зазначила, що в прийнятій заяві Росії приділяється недостатньо важлива роль як головного постачальника газу в Європу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: