"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нову ціну на газ дізнаємося 1 квітня

Понеділок, 23 березня 2009, 17:19

Ціна імпортного природного газу в другому кварталі поточного року знизиться до 270-280 доларів за 1000 кубометрів у порівнянні з 360 доларів за 1000 кубометрів у першому кварталі.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі "Нафтогаз України".

Там уточнили, що остаточна ціна, відповідно до закладеної в угодах з "Газпромом" формули, може бути розрахована в перший день другого кварталу.

У прес-службі також нагадали, що перший заступник глави правління "Нафтогазу" Ігор Діденко ще в січні цього року прогнозував таку ціну імпорту газу в другому кварталі цього року.

Реклама:

Як повідомлялося, наприкінці січня Діденко повідомив, що прогнозована ціна імпортованого Україною природного газу в II кварталі 2009 року складе 280 доларів за 1 тис. кубометрів, у III-му - 202 долари, у IV-му - 178 доларів.

За його словами, завдяки значним запасам газу в сховищах, закачаних торік по 179,5 долара за 1000 кубометрів, це дозволить вийти на озвучену прем'єром Тимошенко середньорічну ціну 228,8 долара за 1 тис. кубометрів.

За розрахунками агентства "Інтерфакс-Україна", середньозважена ціна імпорту, згідно з озвученими Діденком в січні показниками, складе в 2009 році 234,7 долара за 1 тис. кубометрів.

У той же час відтоді змінилися обсяги закупівлі газу "Нафтогазом", що означає іншу середньозважену ціну навіть при збереженні цінового прогнозу.

Передбачалося, що закупівлі природного газу в першому кварталі складуть 5 мільярдів кубометрів, у другому - 10,5 мільярда кубометрів, у третьому - 12 мільярдів кубометрів і в четвертому - 12,5 мільярда кубометрів, тобто сумарно - 40 мільярдів кубометрів.

Однак за підсумками першого кварталу НАК придбає тільки 2,5 мільярда кубометрів, а за підсумками всього року, як очікується - 33 мільярди кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!