"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ застеріг банки від порушення умов проведення валютних аукціонів

Понеділок, 23 березня 2009, 15:58

Національний банк (НБУ) попереджає комерційні банки про неприпустимість порушення умов проведення валютних аукціонів.

Як повідомляє агентство "Українські новини", про це сказано в листі регулятора до учасників ринку.

"Національний банк виявив значні порушення з боку банків умов проведення валютних аукціонів і процедури використання купленої на аукціонах валюти", - сказано в листі.

НБУ звертає увагу банків, що при формуванні реєстру кредитних угод для участі в аукціонах неприпустиме включення до реєстру тих кредитних договорів, які були укладені після 15 жовтня 2008 року.

Реклама:

Продаж клієнтам інвалюти, купленої на аукціоні, повинен здійснюватися банками за курсом купівлі плюс 0,2% збору до Пенсійного фонду.

"При цьому у разі, якщо банк здійснює купівлю іноземної валюти за власні кошти, він перераховує суму збору на обов'язкове пенсійне страхування, а клієнт у момент купівлі цієї валюти відшкодовує банку зазначену суму", - сказано в листі.

НБУ підкреслює, що банки, які порушують процедуру проведення валютних аукціонів, не будуть допускатися до участі в наступних аукціонах.

Нацбанк має намір інформувати населення й надавати в ЗМІ інформацію про порушення, які допускаються тими чи іншими банками в ході проведення валютних аукціонів.

Як повідомлялося, у ході останнього валютного аукціону 20 березня 54 банки купили в НБУ 38,3 мільйона доларів і 16 банків - 0,8 мільйона євро для погашення позичальниками валютних кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!