"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінансові інститути підтримують незалежність української ГТС

Понеділок, 23 березня 2009, 14:44

Віце-президент Європейського банку реконструкції і розвитку Варелл Фрідмен заявляє, що незалежність української ГТС і робота на комерційних основах, що відповідають міжнародним стандартам, є важливою умовою в сфері проведення модернізації української ГТС.

Таку позицію Фрідмен оприлюднив у понеділок у Брюсселі в ході міжнародної донорської конференції з питань модернізації української ГТС, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Незалежність оператора газу, з юридичної точки зору особливо, прийняття і фінансової позиції, можливість працювати на комерційних основах, що відповідають міжнародним нормам, є важливою умовою для цього питання", - сказав він.

Фрідмен також відзначив важливість вільного доступу третіх осіб до газових сховищ і прозорість, що є дуже важливою частиною й основою успіху модернізації ключового сектора української економіки.

Реклама:

За словами віце-президента ЄБРР, підписання спільної декларації є першим кроком на шляху модернізації української ГТС.

"Це - дорожня карта, що показує, яким шляхом треба йти, щоб досягти здійснення необхідних реформ. Ми знаємо, що будуть труднощі, але це - реалістичний шлях і ми заохочуємо українську владу йти цим шляхом", - заявив він.

Світовий банк підтримує ініціативи з модернізації української газотранспортної системи з залученням для цього коштів міжнародних фінансових інституцій, сказав директор Світового банку в Україні, Білорусії та Молдові Мартін Райзер.

"Ми підтримуємо ці ініціативи і бажаємо успіхів", - заявив він.

Крім того, за словами Райзер, Світовий банк вітає принципи декларації, яка буде підписана за підсумками проведення конференції.

"Це - важливий крок вперед щодо поліпшення прозорості ГТС України і створення умов приходу інвестицій для гарантування безпечного транзиту російського газу по території України до Європейського Союзу", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: