"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко розповідає, що їй для ГТС потрібно 5 мільярдів

Понеділок, 23 березня 2009, 12:23

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що модернізація української ГТС набагато вигідніша для Європи, аніж будівництво нових газопроводів, і вкладення 5,5 млрд. доларів дасть змогу збільшити пропускну спроможність ГТС на 60 млрд. куб. м газу.

Про це вона заявила у понеділок у своєму виступі на Міжнародній інвестиційній конференції з питання модернізації української ГТС у Брюсселі, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми знаємо, що багато говорять про альтернативні шляхи постачання газу (до Європи) в обхід України. Останнім часом ця ідея стала доволі популярною, про неї багато говорять. Але я хочу звернути увагу, що будівництво нових газопроводів - це десятки й десятки млрд.. доларів нових грошей - це колосальні інвестиції", - сказала вона.

"Але якщо в українську ГТС вкласти 5,5 млрд. дол., то це дасть змогу збільшити пропускну спроможність української ГТС на виході на 60 млрд. куб. м (на рік). Я хочу, щоб хтось мені назвав хоча б ще один ефективніший з економічного погляду та доцільніший - з економічного, а не політичного погляду проект", - заявила Тимошенко.

Реклама:

Вона закликала інвесторів до співпраці в напрямі модернізації ГТС України.

Водночас прем`єр-міністр наголосила, що для робіт з модернізації та розширенню ГТС необхідно мати тверді гарантії Росії та Європейського Союзу щодо об`ємів транзиту газу через територію України в довгостроковій перспективі.

"Якщо вкладати ті гроші, які передбачені для модернізації та реконструкції, якщо вкладати ці 5,5 млрд. доларів у збільшення об`ємів експорту - ми повинні бути впевнені в тому, що транзит газу проходитиме територією України в повному масштабі, який може забезпечити Україна", - заявила Тимошенко.

Вона зазначила, що результати сьогоднішньої конференції будуть загальним внеском у справу забезпечення енергетичної та економічної безпеки всього європейського континенту.

Вона також наголосила, що сьогоднішня конференція підтверджує увагу та зацікавленість Євросоюзу в модернізації української ГТС. А Україна, своєю чергою, рухається у напрямі "всеосяжного зближення з ЄС" і послідовно вживає заходи для інтеграції в європейський енергетичний ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!