"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Європа вимагатиме від України зобов'язань за донорство

Понеділок, 23 березня 2009, 10:52

Українську газотранспортну систему можна модернізувати за 7 років, і на це буде потрібно 3 мільярдів доларів.

Про це в інтерв'ю журналістам сказав уповноважений президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський у понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на те щоб привести вітчизняну ГТС до європейських стандартів, піде "від двох до семи років".

Соколовський зазначив, що модернізація передбачає, у тому числі, і "заміну усього парку" компресорних станцій, що допоможе зробити транспортування газу більш прозорим.

Реклама:

Відповідаючи на запитання, скільки необхідно коштів для модернізації ГТС, Соколовський сказав: "Близько 3 мільярдів доларів. Але це не точна цифра".

Соколовський зазначив, що точні розрахунки будуть зроблені в найближчі дні після створення спільних робочих груп.

* * *

Інвестиції для модернізації української ГТС будуть виділені за чітких гарантій із боку Києва провести модернізацію системи відповідно до вимог ЄС.

Європейська комісія і міжнародні фінансові інституції мають намір формально закріпити такі гарантії в заключній декларації, яку буде підписано за підсумками конференції, сказало "Інтерфаксу" напередодні конференції джерело в ЄК.

"Мета (конференції) - чіткі зобов'язання (з боку Києва): якщо реформи будуть проведені відповідно до вимог ЄС, гроші виділені будуть", - сказало джерело.

Представник Єврокомісії так і назвав декларацію, яку сторони мають намір підписати, - "Декларація з реформ".

За його словами, переговори щодо проведення конференції проходили дуже важко, тому що було задіяно багато сторін, у тому числі і міжнародні фінансові інституції.

"Нам потрібні зобов'язання з української сторони щодо реалізації цієї програми для поліпшення прозорості і транзиту. Те, що відбулося в січні, не повинно повторитися знову", - сказав співрозмовник агентства.

Він також уточнив, що програма збільшення ефективності української ГТС розрахована на 7 років, однак вона повинна бути імплементована так, щоб жодним чином не вплинути на транзит газу в ЄС.

Попередньо, загальна вартість проектів оцінюється в 2,5 мільярди доларів.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: