"Газпром" намагається позбутися Фірташа

Понеділок, 23 березня 2009, 10:36

Угорський трейдер Emfesz і "Газпром" ведуть переговори про укладання контракту на поставку тих обсягів газу, які угорський трейдер отримував раніше від RosUkrEnergo (RUE).

Про це розповів виданню "Ведомости" гендиректор Emfesz Іштван Гоцці.

Підтверджує це і джерело, близьке до RUE (з боку російських акціонерів).

Переговори почалися близько трьох тижнів тому, сама Emfesz готова домовитися про всі деталі нового контракту протягом одного-двох тижнів, зазначає Гоцці. Але остаточне рішення - за акціонерами компанії, говорить він.

Представник власника Emfesz - Group DF від коментарів відмовився, як і представники "Газпрому" і RUE.

Group DF контролює підприємець Дмитро Фірташ, який одночасно є і співвласником RUE. Контракт RUE і Emfesz укладений до 2015 року (передбачає постачання 3 млрд. куб м газу на рік, ціна не розкривається, але формула аналогічна європейськими контрактами "Газпрому").

З січня RUE не може виконувати цей договір. "Газпром" більше не поставляє їй газ, а 11 млрд. куб м запасів в українських підземних сховищах переоформив на себе "Нафтогаз України" за рахунок боргу швейцарської компанії на 1,7 млрд. дол. RUE заперечує перехід права власності на цей газ, але підняти його із сховищ не може.

Посилаючись на контракт з RUE, Emfesz вибирає з труби частину імпортного газу, що надходить до Угорщини з України. Цей газ до сих пір не оформлено, визнає Гоцці.

У лютому "Газпром" вже поскаржився на трейдера в Угорське енергетичне управління (УЕУ), звинувативши його в незаконному імпорті свого газу. УЕУ поки продовжує вивчення цієї скарги, пише угорська газета "Непсава".

Чим все закінчиться, не зрозуміло. Але "Газпрому" вигідно зайняти місце RUE в поставках газу на угорському кордоні, особливо з урахуванням падіння експорту, відзначає директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін (2008 року концерн поставив до Угорщини 8,9 млрд. куб м газу).

За аналогічною схемою "Газпром" діє і в Польщі, нагадує Корчемкін. Він веде переговори з польською PGNiG про постачання додаткових 2,5 млрд куб. м газу на рік замість RUE.

Угорщина та Польща (два головних ринку в Центральній Європі) були найбільшими покупцями швейцарського трейдера після України.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: