НБУ псує життя спекулянтам

Понеділок, 23 березня 2009, 08:43

Національний банк продовжує за допомогою адміністративних методів стримувати попит на американську валюту.

20 березня Нацбанк розіслав банкам листа із вимогою не тільки ідентифікувати клієнтів, які здійснюють валютообмінні операції на суму понад 50 тисяч гривень, але і перевіряти їх фінансовий стан.

До цього клієнт, який проводив валютообмінні операції на суму, еквівалентну понад 50 тисяч гривень, повинен був надати банку тільки паспорт та ідентифікаційний код. Зараз же фінустанови повинні перевіряти фінансовий стан клієнта та походження цих грошей.

"Банкам необхідно проводити аналіз відповідності зазначених фінансових операцій суті діяльності та фінансового стану клієнта ... з урахуванням джерел походження грошей клієнта, обсягів та інтенсивності здійснення таких операцій", - сказано в листі НБУ.

Реклама:

Як саме банкіри повинні перевіряти клієнта і які документи запитувати, НБУ в листі не уточнив, пише видання "Дело". 

"Незрозуміло, як потрібно перевіряти фінансовий стан клієнта, ніяких практичних рекомендацій НБУ у своїй телеграмі не дає", - розповідає заступник голови правління банку "Контракт" Павло Крапівін.

Банкіри впевнені, що за допомогою нововведення НБУ хоче стримувати апетити валютних спекулянтів, які міняють значні суми грошей на готівковому ринку.

"НБУ намагається відокремити тих людей, які роблять погоду на готівковому валютному ринку, обмінюючись значними сумами, і тим самим тиснуть на курс долара", - говорить скарбник одного з банків.

"Цей лист - одне із зусиль НБУ щодо адміністративного заниження курсу долара, хоча формально у листі про це нічого не написано", - підтверджує його слова голова правління комерційного банку.

Однак банкіри не вірять, що ця ініціатива НБУ стане для спекулянтів каменем спотикання.

"Якщо хтось захоче поміняти мільйон гривень, він просто обійде 20 обмінників", - розповідає нехитру схему скарбник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!