Росія вчергове захвалює трубопровід в обхід України

Неділя, 22 березня 2009, 13:23

Росія не проти реалізації проекту "Набукко", однак не бере в ньому участі тому, що вважає його менш реалістичним, ніж "Південний потік".

Про це заявив прес-секретар прем'єра РФ Дмитро Песков в інтерв'ю всесвітній англійській службі радіостанції "Голос Росії", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо говорити про "Набукко", то Росія ніколи не виступала проти нього. Ми готові підтримати будь-який економічно вигідний проект. Ми знаємо, що Європейський союз підтримує проект "Набукко", як, втім, і проект "Південний потік" і "Північний потік", - сказав Песков.

"Але у наших компаній є певні питання комерційного порядку. Вони запитують, якими будуть джерела газу, чи буде цей проект здійснений, чи вдасться компенсувати кошти, витрачені на будівництво, і як буде функціонувати цей трубопровід у майбутньому", - відзначив прес-секретар.

За його словами, компанії не знайшли відповідей на ці питання, і вони, зокрема, "Газпром", мають право сказати, що на жаль, не можуть взяти участь у цьому будівництві, тому що повинні сконцентруватися на "Південному потоці.

При цьому прес-секретар прем'єр-міністра РФ додав, що "Південний потік" виглядає "більш привабливим у комерційному відношенні".

"Ми розглядаємо" Південний потік "як дуже важливий проект не тільки для" Газпрому "або Росії, але і для європейського континенту, і навіть для всього світу. Це реальний проект з дуже реальними цілями, і, що найбільш важливо, з дуже реалістичними джерелами природного газу. Ми говоримо про реальні джерела в РФ, які гарантують наповнення трубопроводу газом", - заявив Песков.

Він зазначив, що "в нинішній економічній ситуації можуть вижити тільки економічно здійсненні проекти, тільки вони можуть бути економічно вигідними".

"У зв'язку з цим ми бачимо великий інтерес до проекту "Південний потік" з боку країн регіону, бачимо підтримку різних держав, і сподіваємося, що ця підтримка в майбутньому посилиться, включаючи акціонерів і ті країни, через територію яких пройде цей трубопровід", - сказав прес-секретар прем'єра РФ.

При цьому він додав, що "Росія не тільки просуває проект "Південний потік", але і виступає за енергетичну безпеку, яка забезпечується наявністю різних трубопроводів.

"Південний потік" - газопровід, який пройде по дну Чорного моря з Новоросійська до болгарського порту Варна. Далі його дві гілки пройдуть через Балканський півострів до Італії й Австрії, хоча їх точні маршрути поки не затверджено.

Підводний відрізок газопроводу матиме протяжність 900 км і буде належати "Газпрому" та компанії Eni порівну.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: