Європа згуртувалася для боротьби з газовими шантажистами

Субота, 21 березня 2009, 14:07

Навчені досвідом останньої газової кризи лідери держав Євросоюзу домовилися виступати з єдиною позицією по відношенню до постачальників і транзитерів газу.

Як повідомляє газета "Дело", про це ідеться в документі, підготовленому за результатами саміту президентів та прем'єрів європейських держав у п'ятницю.

"Нещодавня криза показала, яким важливим є встановлення адекватних кризових механізмів, а також роботи над отриманням прозорих гарантій від постачальників і транзитних партнерів, що поставки не будуть перервані", - домовилися європейські лідери.

Також було досягнуто домовленості диверсифікувати не лише шляхи, але й джерела постачання енергоресурсів, що має зменшити залежність від Росії.

Реклама:

На саміті розглядалося і питання якомога швидшої роботи над директивою з безпеки поставок газу, котру країни ЄС мають намір розглянути вже цього року.

Ця директива повинна визначити питання підтримки членів Євросоюзу, які постраждали від затримки поставок газу.

Стало відомо, що Європейська Комісія відійде від існуючих правил, які зобов'язували реагувати у разі затримки 20% постачань газу для всього ЄС протягом 8 тижнів.

Польща пропонувала раніше, щоб реакція була у випадку загрози для поставок 50% газу для однієї країни протягом 4 тижнів.

Як повідомлялося, на початку січня цього року через невирішеність питання щодо постачання російського газу до України та ціни на нього, Росія припинила постачання газу до Європу майже на два тижні - з 7 по 20 січня.

У 2006 році Росія також призупиняла постачання газу Україні та транзитного газу в країни ЄС на два дні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!