Савченко знає, як НБУ міг би врятувати гривню

Субота, 21 березня 2009, 10:26

Нацбанк міг би стабілізувати курс, якби обмежив можливість банків для валютних спекуляцій, ввів заборону на формування валютних резервів під активи в доларах, своєчасно ввів 100% продаж експортної виручки, а також скоротив з 180 до 90 днів терміни розрахунків за експортно - імпортними контрактами.

Таку думку висловив заступник голови НБУ Олександр Савченко в інтерв'ю газеті "Зеркало недели".

За його словами, перший очевидний крок, який повинен був зробити НБУ для стабілізації ситуації на валютному ринку, - це обмежити можливість банків для валютних спекуляцій.

"Адже те, що добре в нормальній ситуації, коли чим більше спекулянтів, тим більша ліквідність ринку і більш адекватний ринковий курс, стає очевидною проблемою в умовах, коли ринок розбалансований панікою і іншими кризовими явищами", - зазначив він.

Реклама:

Олександр Савченко переконаний: перш за все необхідно було знизити норматив довгої відкритої валютної позиції, обмеживши можливості для банків купувати і продавати валюту за рахунок власних коштів.

"Тому очевидними були пропозиції не тільки скоротити як мінімум удвічі ліміт довгої відкритої валютної позиції безпосередньо банків, але й очистити їх від позабалансових статей, увівши окремий норматив. Я пропонував це зробити одразу після початку явних девальваційних тенденцій", - підкреслив він.

При цьому заступник голови НБУ відзначив, що цю норму необхідно було ввести мінімум чотири місяці тому.

Це підвищило б пропозицію валюти на ринку мінімум на 3-4 мільярди доларів, водночас обмеживши можливість додатково заробляти на різких коливань курсу.

Другим кроком НБУ, на думку Савченко, мала бути заборона на формування валютних резервів під активи в доларах чи в якійсь іншій іноземній валюті.

"У портфелях наших банків валютні кредити мають дуже велику питому вагу. Тому в міру погіршення якості цих портфелів у банків з'явилася необхідність додатково нарощувати свої валютні резерви під ці кредити. Чим був сформований дуже значний додатковий попит на долар", - пояснив він, зазначивши, що перехід до формування резервів виключно у гривнях необхідно було здійснити задовго до кризи.

Крім того, НБУ повинен був моментально ввести 100% обов'язковий продаж експортної виручки. Однак зараз, на думку заступника голови НБУ, такі дії вживати недоцільно, оскільки основний відтік валюти вже відбувся.

Також необхідно було скоротити терміни розрахунків за експортно-імпортними контрактами з 180 до 90 днів.

При цьому заступник голови НБУ уточнив, що зараз це питання знаходиться в компетенції Мінекономіки, що значно затягує прийняття рішення, тому необхідно повернути цю функцію НБУ.

Щодо коштів, які були виділені на рефінансування комерційних банків, Савченко вважає, що банки повинні перш за все пустити їх на виплату депозитів українським громадянам та підприємствам, а не на розрахунки з іноземними інвесторами.

"Моя позиція в цьому питанні така: якщо це депозит резидента - його потрібно гасити, але якщо рефінансування в основному йде під великий погашення зовнішньої заборгованості - тут потрібен контроль і аналіз доцільності погашення такої заборгованості взагалі", - зазначив він.

Савченко переконаний, що не можна направляти державні гроші на купівлю валюти для погашення позик від закордонних інвесторів, причому спекулятивних.

За його словами, іноземні інвестори отримували за рахунок цього найбільші доходи, тому, з огляду на нинішні важкі часи, вони і повинні постраждати в першу чергу.

Як повідомлялося, 17 березня національний банк України позбавив Олександра Савченка повноважень щодо керівництва і контролю над діяльністю департаменту валютного контролю та ліцензування і призначив замість нього Володимира Кротюка.

Перед тим, як стало відомо, що Савченка позбавили основних функціональних обов'язків, він дав інтерв'ю "Економічній Правді".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!