ЄС не сумнівається, що Україна має право на свою ГТС

Субота, 21 березня 2009, 09:36

Умови залучення фінансових ресурсів на модернізацію української ГТС поки не визначені, але Євросоюз не ставить під сумнів право України на володіння газотранспортною системою та підземними сховищами.

Про це заявив у коментарі для газети "Дзеркало тижня" президент Віктор Ющенко.

"Можна з упевненістю констатувати, що вітчизняна ГТС є стратегічним активом українського народу, який при розумному використанні на роки вперед буде гарантувати захист національних інтересів", - стверджує Ющенко напередодні міжнародної донорської конференції з питань модернізації та реконструкції української ГТС у Брюсселі.

На думку глави держави, сам факт проведення такої конференції є дипломатичним успіхом і кроком убік інтеграції в європейський енергетичний простір.

Реклама:

"Ми успішно приходимо до певної фінальної точки тривалої трирічної дипломатичної роботи, спрямованої на досягнення мети - інтегруватися в європейський енергетичний простір, і переходимо до перших практичних кроків", - упевнений він.

При цьому конкретні умови залучення коштів на модернізацію української ГТС поки не визначені, стверджує президент.

Він зазначив, що існує потреба більш чітко визначити незалежний статус ДК "Укртрансгаз", відповідно до вимог ЄС щодо операторів газотранспортних мереж.

"З одного боку, в Україні ДК "Укртрансгаз" де-юре відповідає вимогам директиви ЄС, оскільки є незалежною юридичною особою. З іншого - ДК де-факто і де-юре належить до структури НАК" Нафтогаз України", яка, крім транзиту, здійснює інші функції на енергетичному ринку", - констатував президент.

"Отже, необхідно знайти оптимальний варіант діяльності оператора в рамках чинного національного законодавства з урахуванням вимог директиви ЄС" - додав він.

Як повідомлялося, майстер-план модернізації української ГТС, підготовлений українською стороною до донорської конференції з питань модернізації української ГТС, яка пройде 23 березня в Брюсселі, передбачає реконструкцію лінійної частини газопроводів, модернізацію і реконструкцію компресорних станцій, підземних сховищ газу, систем лінійної телемеханіки та зв'язку, а також реконструкцію та будівництво нових газовимірювальних станцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: