НБУ: пом'якшити грошово-кредитну політику це гасити пожежу бензином

П'ятниця, 20 березня 2009, 22:36

Заходи боротьби з кризою шляхом пом'якшення грошово-кредитної політики центральним банком, що застосовуються низкою найбільших розвинених країн, неприйнятні для України через високий рівень інфляції.

Про це говориться в повідомленні департаменту монетарної політики НБУ в п'ятницю, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Європейські ліки від кризи для України є хоч і солодкими, але реально шкідливими, оскільки вони не від тієї хвороби. В Україні немає загрози дефляції... Їх застосування може мати такий же ефект, як гасити пожежу бензином", - йдеться в повідомленні.

Нацбанк підкреслює, що інвестиційний процес в країні стримується саме високою інфляцією, а також несприятливим бізнес-кліматом і зволіканням із структурними реформами.

Реклама:

"Тільки зниження інфляції і стабілізація національної грошової одиниці здатні відновити інвестиції і сприяти виходу економіки з кризи", - відзначається в повідомленні.

На думку НБУ, зниження облікової ставки в умовах високої інфляції і спровокованої недовіри до банків підірве останні стимули до заощадження коштів на депозитах.

Нацбанк також відзначає, що в розвинених країнах додаткові кошти випускаються для обслуговування руху реальних товарів і послуг, вироблених економікою, які через кризу не мають попиту на зовнішньому ринку і надходять на ринок внутрішній.

Тоді як в Україні навіть при роботі "друкованого верстату" на повну потужність без структурних реформ та покращення бізнес-клімату вітчизняні товари навряд чи будуть мати попит, в результаті чого додаткові гроші в обігу підуть переважно на валютний ринок, у тому числі через купівлю імпортних товарів, вважають в НБУ.

"Україні для виходу з кризи необхідно мати власний шлях, де головним маяком повинна бути стабільна грошова одиниця, яка в нинішніх умовах може бути забезпечена тільки шляхом проведення жорсткої грошово-кредитної політики", - підкреслюється в повідомленні.

Одночасно Нацбанк рекомендує використовувати інші європейські підходи, прийнятні для України: рекапіталізацію банків з участю держави, викуп урядом або урядовими агентствами у банків поганих боргів та випуск боргових інструментів з урядовою гарантією.

"Це і, нарешті, розважливість бюджетно-фіскальної політики, що заснована не на популістських принципах, а на прагматичних підходах, здатні дати адекватну відповідь викликам глобального фінансово-економічної кризи", - вважають в НБУ.

Як повідомлялося, народний депутат, один з провідних економістів проурядової фракції БЮТ Юрій Полунєєв у статті для "ЕП" пропонував піти шляхом центробанків розвинених держав і суттєво послабити грошово-кредитну політику, не боячись емісійного фінансування дефіциту бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!