"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко хоче позбавити Нацбанк від порятунку села Тимошенко

П'ятниця, 20 березня 2009, 16:10

Президент Віктор Ющенко оскаржив в конституційному суді зміни до закону "Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи" від 4 лютого 2009 року.

Підставою для звернення є невідповідність зазначених норм закону Конституції, повідомляє прес-служба президента.

Зауваження президента викликав пункт прикінцевих положень закону, яким встановлено порядок та особливості підтримання Національним банком ліквідності комерційних банків, якими надано кредити сільськогосподарським товаровиробникам, через відповідні інструменти рефінансування (в тому числі при наданні стабілізаційного кредиту).

При цьому законом підкреслювалося, що договір про підтримання ліквідності укладається з урахуванням того, що заборгованість позичальників - сільськогосподарських товаровиробників вважається добровільно пролонгованою банком, вартість застави за пролонгованим кредитним договором не переоцінюється у бік зменшення.

Реклама:

Водночас президент нагадує, що Конституційний Суд у своєму рішенні від 26 лютого 2009 визначив правовий статус Національного банку України як центрального банку держави, основною функцією якого є забезпечення стабільності грошової одиниці України (стаття 99).

Особливість юридичного статусу Національного банку України полягає в тому, що, з одного боку, він має публічно-правовий статус особливого центрального органу державного управління, самостійного у своїй діяльності від органів державної влади.

Натомість оспорювані положення закону є фактичним розпоряджанням кредитними ресурсами банків, позбавляють ці банки економічної незалежності, яка полягає, зокрема, у праві самостійно володіти, користуватися та розпоряджатися майном, яке перебуває у їх власності, вважають у секретаріаті президента.

Як відомо, на підтримці банками аграріїв наполягає прем'єр Тимошенко.

Українська Правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!