Україні варто замислитися над реформуванням ГТС для кредиту

П'ятниця, 20 березня 2009, 14:03

Для залучення з боку європейських газових компаній кредиту на модернізацію ГТС Україні варто надати потенційним інвесторам план реформування свого газового сектора на термін не менше п'яти років.

Про це сказав в інтерв'ю тижневику "Власть денег" голова парламентського комітету з питань ПЕК, лідер фракції "Наша Україна-Народна Самооборона" Микола Мартиненко, повідомляє прес-служба комітету Верховної Ради з питань ПЕК.

Він відзначив, що стан української ГТС не гірший, ніж російської, вона знаходиться в задовільному стані. Але при цьому має потребу в реконструкції та модернізації.

"Останніми роками всі роботи з модернізації виконуються лише на 10-20% - тільки для підтримки її в робочому стані. Для того, щоб замінити, у першу чергу, частину найбільш застарілих газопроводів і газоперекачувальних агрегатів, потрібно близько 5 мільярдів доларів. У НАК "Нафтогаз України" таких грошей немає", - констатував Мартиненко.

Реклама:

На його думку, такий кредит можуть дати і Захід, і Росія. Але під гарантії повернення інвестицій і отримання можливості впливати на роботу української ГТС.

Росія бачить цей вплив лише як створення консорціуму з управління ГТС. На Заході, крім консорціуму, допускають концесію або приватизацію.

Але українське законодавство прямо заперечує всі перераховані можливості, - підкреслив голова парламентського комітету з питань ПЕК.

Мартиненко вважає, що для гарантування повернення коштів українській стороні потрібно надати потенційним інвесторам і партнерам план реформування газового сектора на термін не менше п'яти років.

При цьому Кабінет міністрів гарантує повернення кредитів. Секретаріат президента, про який в аспекті залучення кредиту також згадують ЗМІ, не має таких повноважень, - підкреслив глава профільного комітету ВР.

План реформ,  на його думку, повинен включати реформу цін і тарифів, приведення національного законодавства у відповідність із законодавством ЄС (у тому числі і з газовими директивами).

 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: