НБУ зможе збільшити інтервенції не раніше наступного кварталу

П'ятниця, 20 березня 2009, 13:13

Відсутність коштів від МВФ змусить Національний банк України (НБУ) обмежити інтервенції на валютному ринку, оскільки золотовалютні резерви з початку року вже скоротилися на 18% до 26 мільярдів доларів.

Про це агентству "ЛІГАБізнесІнформ" сказав голова департаменту аналітики компанії Astrum Investment Management Юрій Бєлінський

На його думку, збільшити інтервенції НБУ зможе лише в наступному кварталі, однак "заливання" ринку валютою не буде - можливості регулятора занадто обмежені.

Аналітик спирається на уточнену інформацію з платіжного балансу в 2008 році, котру оприлюднив НБУ.

Реклама:

"У порівнянні з попередніми, остаточні дані змінилися: дефіцит поточного рахунку в 2008 року склав 12,9 мільярдів доларів (раніше - 11,9 мільярдів доларів), приплив коштів по фінансовому рахунку - 9,5 мільярдів доларів (було 8,8 мільярдів доларів)", - зазначає Бєлінський.

"НБУ погіршив оцінку дефіциту платіжного балансу з 3,1 мільярдів доларів до 3,4 мільярдів доларів, однак джерелом його покриття залишився перший транш МВФ. Саме завдяки кредиту МВФ НБУ зміг поповнити резерви за рік на 1,1 мільярдів доларів", - говорить аналітик.

На думку експертів Astrum Investment Management, у 2009 році ситуація повторює події IV кварталу 2008 року: "Дефіцит платіжного балансу фінансується за рахунок резервів Нацбанку, однак зараз регулятору поки недоступні кошти МВФ для поповнення резервів".

"До отримання цих коштів НБУ доведеться обмежувати інтервенції на валютному ринку", - вважає експерт.

Як повідомлялося, у четвер, 19 березня, НБУ продав на міжбанківському валютному ринку близько 58 мільйонів доларів за курсом 7,90 гривень за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: