"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ вимагає від банків "ідентифікувати" клієнтів

П'ятниця, 20 березня 2009, 12:47

НБУ зобов'язує комерційні банки ретельно перевіряти клієнтів, які здійснюють готівкові валютообмінні операції.

Про це йдеться в листі НБУ до банків.  

"Національний банк... вважає за необхідне висловити рекомендації банкам, стосовно ризиків відмивання коштів з використанням фінансових операцій щодо одержання в результаті проведення готівкових валютообмінних операцій, фізичними особами валютних коштів, сума яких в десять і більше разів перевищує суму визначену у частині 1 статті 11 Закону України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним", - йдеться в повідомленні НБУ.

Згідно з повідомленням, банки зобов'язані ідентифікувати  відповідно до законодавства України клієнтів, що здійснюють операції з готівкою на суму, що перевищує еквівалент 50 тисяч гривень.

Реклама:

При здійсненні ідентифікації банк має право витребувати, а клієнт зобов'язаний надати  відомості, необхідні для з'ясування його особи, суті діяльності, фінансового стану.

Для  ідентифікації клієнта - фізичної особи та вжиття заходів, достатніх, на думку банку, для підтвердження його особи, банк має право витребувати інформацію, яка стосується ідентифікації такої особи,. у органів державної влади, банків, інших юридичних осіб, а також здійснювати заходи щодо збору такої інформації про цю особу.

Нацбанк застерігає банки від порушень щодо відсутності анкет клієнтів, які неодноразово здійснюють операції з придбання готівкових коштів.

"Під час встановлення відносин банком не з'ясовується мета та характер майбутніх ділових відносин клієнта з банком. Не здійснюється оцінка фінансового стану клієнта. Не завжди вивчаються джерела походження коштів клієнта що були використані ним при здійсненні вказаних фінансових операцій", йдеться в листі.

В листі наголошується, що фінансові операції обміну готівкових валютних коштів у значних розмірах можуть використовуватись  з протиправною метою, зокрема, з метою ухилення від сплати податків, шахрайства або бути однією із складових легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Враховуючи викладене, банкам належить проводити аналіз відповідності вказаних фінансових операцій суті діяльності та фінансовому стану клієнтів, що їх здійснюють, додається в листі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!